Joksimovićeva: Srbija među najuspešnijim u korišćenju IPA fondova

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija među najuspešnijim zemljama koje su u procesu evropskih integracija po iskorišćenosti sredstava iz IPA fondova.

Ministarka Joksimović je za portal Juropijen Vestern Balkans rekla da je, kad je reč o IPA programima koji su završeni do danas, iskorišćenost sredstava veoma visoka i da iznosi u proseku 94 odsto.

Podseća da je Srbija prva država u regionu koja je uvela Nacionalni investicioni savet i jedinstvenu bazu infrastrukturnih projekata, kako bi se na najbolji i najdelotvorniji način iskoristila razvojna sredstava.

Bez obzira na to, Srbija se, kao i druge zemlje poput Slovenije, Mađarske, Slovačke, suočava sa izazovima, budući da potrebno vreme za potpunu apsorpciju sredstava koja su na raspolaganju, kao i kvalitetni i dobro obučeni kadrovi koji se bave ugovaranjem sredstava EU i upravljanjem projektima EU, kaže ministarka.

Govoreći o otvaranju poglavlja, Joksimovićeva kaže da sve pregovaračke grupe i Pregovarački tim rade svoj posao, što važi i za poglavlja 31 – spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, i 10 – informaciono društvo i mediji, za koja Srbija još nije dobila poziv da dostavi pregovaračku poziciju.

Za poglavlja 7 – zaštita prava intelektualne svojine, i 29 – carinska unija, pregovaračke pozicije su dostavljene, pa je na državama članicama EU da se izjasne i postignu konsenzus.

Kako kaže Joksimovićeva, za značajan broj poglavlja 6 – kompanijsko pravo, 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom, 33 – budžetska i finansijska pitanja, izrada pregovaračke pozicije je u završnoj fazi.

Joksimovićeva je podsetila i da je u toku i veliki posao u poglavljima koja je Srbija otvorila, ali i u poglavljima 25 i 26 koja su zatvorena.

Govoreći o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, Joksimović kaže da je za sada dinamika dobra.

Procenat ispunjenosti Akcionog plana u drugom polugodištu 2016. godine za poglavlje 23 je oko 71 odsto, a za poglavlje 24 iznosi oko 82 odsto.

"Važnije od statistike jeste da ćemo biti zadovoljni onda kada građani budu osetili da se država još efikasnije bori protiv organizovanog kriminala, korupcije ili kada predmeti u sudovima efikasnije budu rešavani. Ipak je na kraju dana reč o konkretnim pitanjima, a ne statistici", zaključila je Joksimovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво