Omerović: EU mora da reaguje na izjavu Jonuza Muslijua 

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava srpskog parlamenta Meho Omerović pozvao je međunarodnu zajednicu, EU i sve njene članice da adekvatno reaguju na izjavu predsednika bujanovačke opštine Jonuza Muslijua da "ujedinjenja Albanije i Kosova ne može da bude bez triju opština sa juga centralne Srbije".

Omerović, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ističe da je poruka Muslijua kulminacija prethodnih izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edija Rame i Hašima Tačija, o tome da će se Albanija i Kosovo ujediniti ako izostane njihova evropska perspektiva.

"Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji", naveo je Omerović.

Ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

"Potpuna podrška stvaranju 'Velike Albanije' kojoj treba priključiti i tri opštine sa juga Srbije nije samo nedopustiva i zapaljiva izjava predsednika opštine nego je i delovanje koje samo može uticati na destabilizaciju u regionu", upozorio je Omerović i dodao da je svakome jasno da bi to dovelo do sukoba, ali i prelivanja tih sukoba na prostor Crne Gore, Bosne...

Omerović, takođe, upozorava da su veoma opasan san o "Velikoj Albaniji", ali i poslednja izjava zapravo samo potvrda očigledne koordinacije albanskih političara i pokušaj da se na agendu Briselskog sporazuma, pored obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sada stavi i pitanje te tri opštine.

"Teško je očekivati da se ovakvim izjavama doprinosi miru i stabilnosti posebno ako se ima u vidu da je Musliju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji", naveo je Omerović.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 21. apr 2017, 15:41)
anonymous [neregistrovani]

Privedite ga pa neka kaze sta je mislio

To se mora ispitati je li istina ili nije.
ako jeste, kao sto se pise, on ce da se izvini zbog svojih
pogresnih misli ili namera..

(petak, 21. apr 2017, 15:30)
anonymous [neregistrovani]

Sve je to "koordinisano", a....

.....mi se i dalje - "zavaravamo"!?

(petak, 21. apr 2017, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

Evropa-SAD-Nato

SFRJ je bila velika ugledna clanica UN pa su je silom rasturili uz pomoc domacih separatista...
I ovo sada nije slucajno sve dolazi sa zapada

(petak, 21. apr 2017, 14:02)
anonymous [neregistrovani]

Kršenje ustavnog poretka

Tko krši ustavni poredak Srbije,čini krivično delo.a za ovog je dodatna otežavajuća okolnost jer je i fukcioner izabran po tom istom Ustavu.

(petak, 21. apr 2017, 12:43)
anonymous [neregistrovani]

Zamajavanje

Ne razumem zasto se bilo ko iz Srbije zamajava ovim smesnim izjavicama Albanaca. Ocigledno je da su to deca koja su se dogovorila u skolskom dvoristu sta da rade, pa jedno, po jedno ponavljaju izjave, dan za danom. Drugo, EU nece nikada komentarisati ove izjave, zasto bi, kakve veze ima EU sa time?
Zasto uopste neko iz nase vlade trazi i ocekuje to, jer na taj nacin i nasi politicari prihvataju istu decju igru, pa traze od uciteljice da izgrdi tu bezobraznu i razmazenu decu...
I svaki put stize ista vrsta odgovora iz EU, ponasajte se zrelo, prestanite da se zalite jedni na druge, te se medjusobno dogovarajte i mirite.

(petak, 21. apr 2017, 11:49)
anonymous [neregistrovani]

Zasto EU

Zar mi nismo suverena drzava,ko treba da reaguje???

(petak, 21. apr 2017, 11:08)
anonymous [neregistrovani]

Чињеница.

Да ли ви стручни коментатори схватате да нема мирног и заједничког решења? Албанци само чекају повољан "миг", а тада ће се опет српска крв проливати. Нема приче са њима, они познају само силу.

(petak, 21. apr 2017, 11:01)
Dragan [neregistrovani]

Kosovo

Da se to dešava kod Putina,već bi bio negde u sibiru,i on i svi takvi kao on....

(petak, 21. apr 2017, 10:32)
M.D. Oslo. anonymous [neregistrovani]

Odmah

Ovoga M. Smaknuti sa pozicije. On niposto ne zasluje da bude gradonacelnik ili vec sta je. On stvara Veliku nervozu narodu u Juznom delu Srbije. Zasto ga Vucic ne pozove na razgovor da se izjasni i da dobije ostavku? Tako se to radi u Skandinaviiji..

(petak, 21. apr 2017, 10:20)
anonymous [neregistrovani]

eu reaguje ako

joj se naredi jer ima sasvim drugaciju funkciju