Poslanička pitanja

Sednicu Skupštine Srbije narodni poslanici su iskoristili za postavljanje pitanja članovima vlade i drugim državnim funkcionerima.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov uputila je pitanje izabranom predsedniku Aleksandru Vučiću - šta je sa četiri sporna glasa sa biračkih mesta u Novom Pazaru, što ona smatra ukradenim glasovima, te je zanima da li je to "kraduckanje" koje baca senku na njegovu pobedu.

Aleksandra Jerkov je navela da je nakon predaje materijala RIK-u došlo do, kako tvrdi, krađe glasova, pozivajući se na navode izbornog štaba Saše Jankovića da je u zapisnicima bilo 926 glasova više za Aleksandra Vučića nego u vrećama.

Predsednicu Skupštine upitala je za nepresavijene listiće sa zaokruženim brojem 6.

Lidera SRS-a Vojislava Šešelja zanimalo je kada će srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu biti date iste privilegije koje imaju i pripadnici NATO-a, podsetivši da oni imaju diplomatske privilegije, slobodu kretanja, a ugovorene su i razmene poverljivih informacija.

"Nato je ovde da vrši subverzivne delatnosti, uključujući krajnju vojnu okupaciju, a Rusi su ovde da pomažu u nevoljivi kod teških stradanja, klimatskih nepogoda", rekao je Šešelj.

Poslanik SNS-a Marko Atlagić pitao je nadležne da li je tačno da je policija 1993. utvrdila da je Saša Janković imao pištolj bez dozvole i da je tim oružjem počinjeno samoubistvo u Jankovićevom stanu.

"Da li je odgovarao zbog nelegalnog držanja oružja? Da li je tačno da Saša Janković imao tragove baruta na rukama? Zašto je Saša Janković rekao da nije ušao u sobu gde je ležao mrtav Gojković, a onda je tvrdio da ga je mrtvog mazio po glavi", pitao je Atlagić.

Ocenio je da je Saša Janković opasan čovek i da ne treba da čudi što je slagao da je Vučić ukrao 319.000 glasova, i zahvalio građanima što su glasali za aktuelnog premijera i čoveka koji, kaže, ima velike kvalitete za razliku od bivšeg ombudsmana.

Poslanik SDS-NPS Miroslav Aleksić je imao pitanje za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, a tražio je informacije o tome dokle se stiglo sa utvrđivanjem odgovornosti u slučaju Savamala, kada su u izbornoj noći 2016. godine u Hercegovačkoj ulici srušeni objekti, dok, kaže, policija nije reagovala na pozive građana.

Njega je zanimalo i dokle se stiglo se stiglo sa istragom u vezi sa pokušajem atentata na premijera u Jajincima.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da je cilj "najnovijeg obrazovnog paketa da se u vrtićima promoviše homoseksualizam i seksusalno nasilje", pa je pitao ministra prosvete Mladena Šarčevića ko je izradio takve pilot projekte u školama i vrtićima bez odobrenja roditelja i da li je za taj paket dobijena saglasnost ministra.

"Interesuje nas šta su stručne kvalifikacije autorki i ko će da odgovara za seksualno nasilje. Vi ste Soros u Srbiji. Ako tražite Sorosa naći ćete ga u ministarstvu koji izrađuje ovakve pakete", kaže Obradović.

Poslanika Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića zanimalo je šta su Tužilaštvo i MUP preduzeli povodom toga što je "grupa koja sebe naziva Dveri nasilno zauzela" zgradu opštine Pećinci 28. marta.

Rističević je, naime, rekao da se ta grupa nasilnički ponašala, tražila od portira, osobe sa invaliditetom, da se "klanja pred poslanicima", čije su fotografije pokazivali, te da je maltretirala čak i sekretaricu Skupštine opštine koja je završila u Hitnoj pomoći.

Pitao je nadležne i šta će preduzeti povodom izazivanja verske mržnje, navodeći da je Nejdin Sejdimović iz NDNV na društvenim mrežama "čestitao Veliki petak svima koji slave", koga smatra jednim od organizatora protesta u Novom Sadu.

Svojevremno je, dodaje, "ta grupa prikazala Isusa Hrista kao geja".

Saša Radulović iz DJB negodovao je što nisu dobili odgovore na 17 pitanja koja su postavili predsedniku vlade i predsednici parlamenta, te upitao Maju Gojković zašto krši Poslovnik i ne odgovara na pitanja i zašto ne sankcioniše predsednika vlade koji ne odgovara.

"Nepoštovanje pravila, ignorisanje pravila i zakona vodi mlade ljudi na ulicu koji traže vladavinu prava. Nemate pravo da ignorišete zakone", kaže Radulović.

Predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića pitao je zašto građani ne mogu da vide preliminarne rezultate predsedničkih izbora po svojim biračkim mestima i zasto ih RIK krije.

"To može samo da znači da RIK nešto krije od građana", smatra Radulović i tvrdi da ih RIK sprečava da obave uvid u izborni materijala sa izbora u Sjenici i Novom Pazaru.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić odbacio je tvrdnje Saše Radulovića da poslanici ne dobijaju odgovore na postavljena pitanja članovima vlade.

Orlić je novinarima u parlamentu rekao da se u ministarstvima anagažuju lica koja rade na tome kako bi dostavljeni odgovori bili kvalitetni, te da poslanici praktično dobijaju celokupan predmet sa obrazloženjima koje ga prati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара