Poslanici završili rad, sutra nastavak rasprave

Skupština Srbije je završila rad, a poslanici će raspravu o više međunarodnih protokola nastaviti sutra u 10 časova. Skupština Srbije je danas skoro tri sata utvrđivala dnevni red, a poslanici su tokom rasprave govorili i mimo dnevnog reda, najčešće o protestima i izborima za predsednika Srbije.

18.20 – Skupština Srbije je završila rad, a sutra će nastaviti raspravu o potvrđivanju 12 sporazuma.  

16.05 – Posle razgovora sa poslanicima većine, odlučila sam da zakažem sednicu na kojoj će se raspravljati o mom razrešenju – rekla je novinarima predsednica parlamenta.

15.25 – Počela je objedinjena rasprava o više sporazuma.

13.10 – Skupština Srbije je utvrdila dnevni red posle skoro tri sata rasprave.

10.50 – Predsednica parlamenta Maja Gojković najavila da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o inicijativi pojedinih poslanika opozicije za njenu smenu.

10.30 – Nastavljena sednica Skupštine Srbije. 

Posle mesec i po pauze, Skupština Srbije nastavila je sa radom. Predsednica parlamenta Maja Gojković prekinula je sednicu prvog dana redovnog prolećnog zasedanja zbog izborne kampanje, navodeći da želi da sačuva dostojanstvo Skupštine. 

Raspravu su obeležila česta reklamiranja Poslovnika, a tokom žustre polemike predsednica parlamenta odredila je i petominutnu pauzu kako bi se smirile strasti. Govorilo se i o sporazumima, ali i o izborima i protestima. 

Sednica je počela objedinjenom raspravom o više sporazuma, koje su poslanicima, svako iz svog resora, obrazložili potpredsednici vlade Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović.

Sporazume su obrazlagali i ministri Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin i Mladen Šarčević.

Razmatra se potvrđivanje 12 sporazuma, a poslanici su ranije danas oko tri sata utvrđivali dnevni red sednice koja je počela 1. marta, kada je određena pauza zbog održavanja predsedničkih izbora.

Poslanici su raspravljali o potvrđivanju Konvencije o Evropskom ššumarskom institutu, Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, potvrđivanju Doha Amandmana na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, i Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene.

Razmatrali su i potvrđivanje Sporazuma Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedišštu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, koje je podnela vlada.

Raspravljalo se i o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala, Sporazuma sa vladom Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti, te potvrđivanje izmena Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji.

Takođe se raspravlja se i o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Češške o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta, Sporazuma sa Mađarskom o plovidbi Tisom, kao i Sporazuma sa vladom držžave Katar o uzajamnom podsticanju i zašštiti ulaganja.

Na sednici je razmotreno i potvrđivanje Sporazuma Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o prestanku funkcije zaštitnika građana Saše Jankovića.

Gojkovićeva je na početku sednice najavila da će zakazati posebnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o inicijativi pojedinih poslanika opozicije za njenu smenu.

Gojkovićeva je tokom utvrđivanja dnevnog reda sednice navela da uverava poslanike da će poštovati proceduru, te da joj je žao što taj predlog ne može da se uvrsti na tekuću sednicu.

"Jedva čekam da raspravljamo o vašim zahtevima", rekla je Gojkovićeva, navodeći da je taj predlog podnet u redovnom postupku, što znači da se ne može naći na dnevnom redu pre 29. aprila.

Najavila je i da neće predsedavati toj posebnoj sednici, već će zamoliti nekog od potpredsednika parlamenta iz drugih stranaka da predsedava, te da to neće biti potpredsednik iz SNS-a.

Ona je poručila da, ako poslanici hoće, može tu sednicu da zakaže za 1. maj ili neki drugi dan, te da i za taj praznik bude radno.

"Bićete svi zadovoljni... malo strpljenja. Praznik rada možemo radno da obeležimo", navela je Gojkovićeva i poručila da će vladajuća koalicija pomoći da ta inicijativa dođe na dnevni red, jer za to opozicija nema dovoljno glasova.

Gojkovićeva je najavila posebnu sednicu nakon što je poslanica DS-a Aleksandra Jerkov, tokom obrazlaganja predloga da se u dnevni red uvrste i izmene Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja koje je predložio DS, rekla da postoje mladi koji misle svojom glavom i koji se već dve nedelje okupljaju ispred parlamenta sa zahtevima, među kojima je i onaj o smeni Gojkovićeve.

Aleksandra Jerkov tvrdi da Poslovnik omogućava da se ta tačka uvrsti u tekuću sednicu.

Opozicija o ukradenim bebama, anketnom odboru o izborima, kulturi

U gotovo trosatnoj raspravi o dnevnom redu, odlučeno je da se obavi zajednička načelna rasprava o više međunarodnih sporazuma.

Glasalo se i o više predloga za dopunu dnevnog reda, koji nisu prihvaćeni.

DS i SDS su tražili da se dnevni red dopuni inicijativom za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje odgovornosti za rušenje objekata u Savamali.

Čestitajući Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima, poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević predložio je da se u dnevni red uvrste i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, što nije prihvaćeno.

Rističević je naveo da "jedan poljoprivrednik u pokušaju i jedan student koji je izašao na demonstracije" govore neistine kada kažu da će se poljoprivredno zemljište prodavati strancima.

Predlog DS-a je bio da se formira anketni odbor za utvrđivanje činjenica i okolnosti pada helikoptera 13. marta 2015, kada je poginulo sedam osoba. 

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov tražila je da se u dnevni red uvrste izmene Krivičnog zakonika, kojima bi se u krivična dela koja ne zastarevaju uvrstila krađa beba.

Navela je da Srbija još nije implementirala presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom je naloženo da se reši taj problem, te kritikovala predlog zakona kojim se roditeljima čija su deca "ukradena" nudi 10.000 evra da bi se odrekli toga da saznaju šta se desilo sa njihovom decom.

Boško Obradović iz Dveri ponovo je tražio formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica tokom izbornog procesa 2016. godine, a obrazlažući taj predlog, rekao je da se, da je taj odbor formiran ranije, sada ne bi ponovile "neregularnosti" na predsedničkim izborima.

To što anketni odbor nije formiran za njega je, kako je rekao, dokaz da se nešto krije.

SNS je takođe predložio formiranje tog odbora, a zatim nije prihvatio sopstveni predlog, čime je, kaže, pokazao da se plaši istine.

Obradović je ponovio optužbe za neažurirani birački spisak, zbog kojeg, kaže, mrtve duše glasaju za SNS, za "medijski mrak" i ćutanje REM-a i da bi stoga predsednički izbori trebalo da budu poništeni.

"Zato ne priznajem rezultate izbora i Vučića kao predsednika", rekao je Obradović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da bi bilo drugog kruga predsedničkih izbora da nije, po njemu, bilo “izborne krađe”.

Predlažući izmene nekoliko zakona, Živković kaže da je u predizbornoj kampanji potrošeno 20 miliona evra, od čega je 15 miliona potrošila vladajuća većina, te da umesto toga za taj novac mogu da se reše brojni problemi.

Na njegov predlog da se uvedu lekarski pregledi za kandidate za članove vlade i poslanike, predsednica parlamenta Maja Gojković je pozvala Živkovića da odu kod istog lekara, a ako treba i na lekarsku komisiju.

Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić predložio je da se na dnevni red uvrste izmene Zakona o kulturi, pozivajući se i na transparente mladih koji protestuju, koji, kako kaže, govore o potrebi da se kultura vrati i izbavi iz izgnanstva u koje je “proterana” politikom Vlade i medija.

Izmene Zakona o kulturi bi omogućile da se nagrade poslenicima u kulturi dodeljuju na osnovu zakona, a ne na osnovu uredbe Vlade, objašnjavajući da bi oni koji dobiju međunarodnu nagradu stekli automatski pravo na penziju.

"Smatramo da to nije dovoljno urediti uredbom, jer se kudikamo može brže promeniti od zakona", rekao je Đurišić i konstatovao da se mora promeniti loš odnos prema kulturi.

Ko je zapalio žito?

Demokratska stranka je predložila da se u dnevni red sednice parlamenta uvrste izmene Zakona o visokom obrazovanju, pozivajući se na zahteve studenata koji protestuju poslednje dve sedmice, a predsednica Skupštine je uzvratila opaskom da je to zahtev koji "predlaže" Bojan Pajtić.

"Nije student zapalio žito, nego Bojan Pajtić", rekla je Gojkovićeva i podsetila da se Pajtić, koji je izabran za poslanika, nije pojavljivao u parlamentu od 8. avgusta 2016. godine.

Na dobacivanje poslanika iz klupa na koje žito misli, Gojkovićeva je odgovorila da će o tome pričati na posebnoj sednici.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov se, obrazlažući predlog, pozvala na zahteve učesnika protesta, studente koji se okupljaju ispred Doma Narodne skupštine, i rekla da njih "muče kupljene diplome, lažni doktorati", kao i to što je Vlada, kako je rekla, "poturila zakone koji zabranjuju njihovo zapošljavanje kada završe fakultete".

Predlog DS-a inače nije prihvaćen, a u međuvremenu se na Tviteru oglasio i Bojan Pajtić, koji je napisao: "Nemoj, Majo, mnogo da me spominješ na Skupštini, da ti se ne povampirim".

Gojkovićeva je, u nastavku sednice, u jednom trenutku rekla: "Evo, uplašila sam se poruke Bojana Pajtića".

Za koga su izbori problem, ko leči frustracije... 

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upitao je na sednici skupštine u čemu je problem s izborima koje je, kaže, opozicija toliko puta tražila, i dodao da provera narodne volje nikada nije pogrešna. Da li su možda izbori krivi, ili narod zato što je glasao za Vučića, upitao je Stefanović polemišući s poslanikom Miroslavom Aleksićem iz SDS, koji je rekao da su izbori glavna opsesija Vučićeve vlade.

Problem je, primetio je Stefanović, kada opozicioni predsednički kandidati dobiju 1,12 odsto, 2,29 ili 5,56 odsto, odnosno kada najviše rangirani među njima osvoji 16,63, a Aleksandar Vučić 56 odsto. 

"I onda su valjda krivi izbori, ili još bolje kriv je narod zašto je tako glasao. Vi tražite non-stop izbore i mi uporno izlazimo na te izbore", rekao je Stefanović.

Za proteste koji se danima održavaju kaže da nisu protesti studenata, već da u njima učestvuju ljudi poraženih političkih stranaka, izbornih štabova kandidata.

Odgovarajući na primedbe, Stefanović je rekao da su se od 2008. do 2012. "gubili poslovi u minutu", da je tada 400.000 ljudi ostalo bez radnih mesta, te je zbog toga bilo nemoguće zadržati mlade u državi.

Dodaje da je ova vlada otvorila 130.000 radnih mesta i čini sve da zemlja ide napred.

Komentarišići navode Aleksića, Stefanović je rekao da ima mnogo dezinformacija koje su potpuno van dnevnog reda parlamenta, a da je nekima, čim im ponestanu argumenti, dežurna tema premijerov brat i pokušaj njegove kriminalizacije bez dokaza.

Negodovao je poslanik Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović, optuživši predsedavajućeg Veroljuba Arsića da je prekršio Poslovnik jer je Aleksića upozoravao svaki čas, ali ne i ministra Stefanovića.

"Kolega Aleksić je govorio o temi i možda s nekom rečenicom asocijacije izašao iz teme, i upozoravali ste ga i opominjali svaki čas. Sada je Stefanović negativno i opširno govorio van teme, pritom je gost, i niste ga upozorili. To su dvostruki aršini", rekao je Vukadinović.

Arsić je, međutim, primetio da jeste prekršio Poslovnik, ali zato što Aleksiću nije izrekao opomenu kada je govorio o Beogradu na vodi, studentskim demonstracijama, o izborima, neupešnoj borbi protiv korupcije... Zbog toga je zatim i dao ministru pravo da odgovori na pitanja koje je postavio Aleksić.

Aleksić je pitao i šta je učinjeno da se spreče eventualne poplave, a nakon upozorenja meteorologa na mogućnost da će do njih doći. Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović primetila je da se ni poplave 2014. ne bi desile u tom obimu da se vodilo računa o čišćenju rečnih korita.

Navodeći da 30 godina nisu čišćeni kanali, Mihajlovićeva je navela da je aktuelna vlada uložila dve milijarde dinara u lokalnu infrastrukturu za zaštitu od poplava.

"Finansije su bile potpuno potopljene pre 2012. godine", rekla je Mihajlovićeva i istakla da joj se čini da bi Srbija bila potopljena da je 2014. na vlasti bila još prethodna vlada. 

Povredu Poslovnika reklamirao je i lider Dveri Boško Obradović, koji je pozvao predsedavajućeg da skrene pažnju ministrima da ne mogu da drže predavanje i lekcije poslanicima.

Obradović je rekao da ministri nisu birali poslanike već obrnuto, te da bi trebalo da im se obraćaju sa manje arogancije.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić rekao je da vreme za raspravu treba oduzeti onima koji zloupotrebljavaju reklamiranje Poslovnika, ocenivši da se neko ko je dobio dva odsto glasova na izborima javlja po Poslovniku da bi "lečio frustracije".

Orlić je rekao i da predsedavajući ne treba to da dozvoli, te da onome ko je zloupotrebio govornicu treba oduzeti ta dva minuta koje je iskoristio za reklamiranje Poslovnika.

"Nemojte, odmah će da kažu da je diktatura i imaćemo stotine hiljada građana ispred parlamenta", ironično je Arsić prokomentarisao Orlićev predlog.

Pobunio se i Miroslav Aleksić jer, kako je rekao, nije dobio pravo na repliku.

"Bilo da sam govorio o Beogradu na vodi, demonstracijama, sve je bilo vezano za tačke dnevnog reda, a onda je ministar (Stefanović) govorio, a zaboravio je da kaže šta je sa Kosmajcem, otkud to da Bogoljub Karić nije tajkun...", naveo je Aleksić.

Tokom rasprave konstatovane su ostavke poslanika DS Bojana Pajtića, SRS Marka Milenkovića i SNS Marka Blagojevića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво