Zanijer: Počinje rekonfiguracija UNMIK-a

Šef UNMIK-a Lamberto Zanier izjavio je danas da je UNMIK dobio dugo očekivano "zeleno svetlo" iz sedišta UN u Njujorku da počne sa rekonfiguracijom misije na Kosovu, u skladu sa pismom o namerama koje je pre nekoliko sedmica predstavio generalni sekretar svetske organizacije, Ban Ki-mun.

Zanijer je, posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, izjavio je da su se, posle poruke iz njujorškog sedišta UN, stekli uslovi za "početak perioda od 120 dana tokom kojeg će biti rekonfigurisan" UNMIK.

Kako su diplomati još ranije najavili, nakon 120 tranformacije UNMIK-a očekuje se još jedna sednica Saveta bezbednosti posvećena mirovnoj misiji na Kosovu, kako bi to telo pokušalo da premosti razlike među velikim silama i usvoji novu rezoluciju, koja bi zamenila postojeću 1244.

Vlasti u beogradu i Rusija žestoko se protive promeni mandata misije međunarodne zajednice na Kosovu bez prethodne odluke Saveta bezbednosti UN, ali je šef EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana upozorio da zapad očekuje da u izostanku odgovarajuće odluke najmoćijeg tela svetske organizacije odluku o promeni mandata donese Ban Ki-mun.

Takvo pravno tumačenje uloge generalnog sekretara UN proizvelo je ozbiljne kontroverze između Rusije i zapada, ali diplomati na Ist Riveru upozoravaju da je Ban plan o rekonfiguraciji UNMIK-a doneo "pod ozbiljnim pritiskom" EU i SAD, odnosno nakon što su mu zapadni zvaničnici zapretili da će prekinuti finansiranje postojeće misije i povući snage NATO sa Kosova.

Okončanje procesa "rekonfiguracije UNMIK-a" očekuje se krajem oktobra, najavio je Zanijer, naglašavajući da će "tokom procesa biti redukovane strukture međunarodne administracije na Kosovu i promenjena njena uloga u skladu sa realnošću, a u svetlu uloge novih aktera koji će delovati na terenu".

Nova uloga šefa UNMIK-a uključuje i posredovanje u procesu rešavanja komplikovanih problema između Srba i Albanaca, pri čemu je Zanijer pre nekoliko dana najavio da će se upustiti u novu rundu "šatl diplomatije" na relaciji Beograd-Priština.

Zanijer je na Kosovo došao neposredno nakon što je Ban Ki-mun objavio plan reorganizacije misije UN, preusmeravajući dosadašnju ključnu ulogu UNMIK-a ka „prelaznoj" i „pregovaračkoj" obzirom da će stvarnu vlast u pokrajini nadalje držati Euleks i kosovške institucije.

Plan Ban Ki-muna zamišljen je kao „most" između postojećeg UNMIK-a, na čijem ukidanju insistiraju SAD, Evropska unija i kosovski Albanci zbog planiranog razmeštanja oko 2.200 službenika buduće misije EU, odnosno Euleksa.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво