Pušten Subotić

Stanko Subotić, optužen za šverc cigareta pušten je iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, saopštio je njegov branilac Vladimir Beljanski.

Ruski pravosudni organi odbili su zahtev srpskog Ministarstva pravde za izručenje Stanka Subotića Caneta, optuženog za šverc cigareta tokom devedesetih i danas oko 13 sati pustili Subotića iz ekstradicionog pritvora, izjavio je njegov advokat Vladimir Beljanski.

"Na ovaj način ekstradicioni postupak je okončan i Subotić je sada slobodan čovek u Rusiji", rekao je Beljanski na konferenciji za novinare.

Prema rečima advokata, Subotić će narednih dana, vodeći računa o svojoj bezbednosti, doneti odluku da li će iz Rusije otići u Švajcarsku, gde živi sa porodicom.

Advokat nije mogao da precizira šta su ruske vlasti navele u rešenju o ukidanju pritvora i dodao da očekuje da će rešenje dobiti sutra.

On je ocenio da su ruske vlasti odbile ekstradiciju pošto su Subotićevi branioci, od pokretanja ekstradicionog postupka, isticali da je krivični proces protiv njega u Srbiji "politički motivisan".

Mogućno je i da je krivično delo za koje se Subotić tereti zastarelo po ruskim zakonima, dodao je advokat.

Prema međunarodnim pravilima o ekstradiciji, potrebno je, između ostalog, da je krivično delo zbog koga se traži izručenje okrivljenog propisano i krivičnim zakonikom zemlje od koje se njegovo izručenje zahteva, kao i da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, odnosno izvršenja kazne.

Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Srbija je diplomatskim putem 5. maja prosledila zahtev srpskog Ministarstva pravde Glavnom tužilaštvu Rusije za Subotićevo izručenje, zajedno sa pratećom dokumentacijom prevedenom na ruski jezik, a prosleđena je i tražena dopuna dokumentacije.

Subotić je sa još 14 okrivljenih, optužen zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i nelegalnog uvoza i prodaje cigareta.

Njegova grupa se tereti da je od 1995. do 1997. godine švercovala cigarete i oštetila budžet Srbije za 56 miliona nemačkih maraka.

Suđenje toj kriminalnoj grupi počelo je 19. maja u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, a protiv Subotića je postupak razdvojen, do izručenja Srbiji.

Krivičnim zakonikom za ovo krivično delo - zloupotreba službenog položaja propisana je kazna zatvora u trajanju od dve do 12 godina.

Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво