Han: Vučić već pokazao da je put ka EU strateški cilj

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenjuje da je izabrani predsednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić kao šef vlade već jasno pokazao da je evropski put njegov strateški cilj.

Johanes Han istovremeno poručuje da ne postoji ograničenje brzine u pristupnom procesu, a cilj je da Srbija i druge zemlje regiona postanu članice EU tokom naredne decenije.

U intervjuu nemačkom Handelsblatu, na pitanje da li se Srbija – nakon što Vučić preuzme dužnost predsednika Republike – nalazi na putu ka državi "jednog čoveka", Han je podsetio da šef države ima samo reprezentativnu funkciju, kao i da Vučić kao premijer nije ostavio ni tračak sumnje da je Srbiji evropski put strateški cilj.

Na pitanje da li vidi opasnost da Srbija postane autoritarna, nacionalistička demokratija, Han je odgovorio da se u pristupnom procesu Srbije radi o prezuimanju i primeni demokratskih pravila.

Podsetio je da je u pristupnom procesu Srbije otvoreno do sada osam poglavlja, od kojih su dva već zatvorana.

"U središtu procesa su poglavlje 23 i 24, u kojima se radi o oebzbeđivanju pravne države. Ovim poglavljima počinjemo pregovore i ta poglavlja će se zatvoriti na kraju procesa, a to važi za sve zemlje kandidate. Na taj način možemo da intenzivno i dugo pratimo i ocenjujemo njihov razvoj ka pravnoj državi", objasnio je Han.

Istakao je da je, kao zaključak ranijeg širenja, odnosno prijema Rumunije i Bugarske, u središtu pažnje pristupnog procesa aktuelnih kandidata održivi razvoj pravnog sistema.

"Taj proces pravne države mora postati ireverzibilan", podvukao je Han.

Takođe je istakao da u pristupnim pregovorima ne postoje ograničenja brzine.

"Svaka zemlja kandidat mora samostalno da odluči kojom brzinom sprovodi pravni i ekonomski razvoj, ali i borbu protiv korupcije i za slobodu medija. Dobijamo podršku građana EU za novu članicu, samo ako ta zemlja nije prepoznata kao finansijsko opterećenje, već dobitak", podvukao je evropski komesar.

Ukazao je da su pregovori podstakli strane investicije u Srbiju.

"Od početka pregovora postoji novi elan u stranim investicijama za Srbiju, ne samo iz Evrope, već čitavog sveta. To pokazuje atraktivnost EU i taj podstrek mora dosledno biti iskorišćen od Srba", uveren je Han.

Prema njegovim rečima, jasan proevropski kurs Beograda je doveo do novog investicionog buma.

"Rezultat toga je duplo veći od evropskog proseka privredni rast. U Srbiji imamo strane investicije od oko dve milijarde evra godišnje. Od toga 80 odsto dolazi iz EU. Srpska privreda je značajno pokrenuta i time se smanjuje nezaposlenost", rekao je komesar EU.

Han je istakao da bi Evropa trebalo da ima interes da sve zemlje Zapadnog Balkana pre ili kasnije postanu članice EU.

"Kao prvo, te zemlje su okružene članicama EU, kao drugo taj region je ekonomski i politički i dalje krhk. Postoje još etničke tenzije. Pomirenje se odvija delimično samo na površini", ukazao je Han i dodao da region zapadnog Balkana može trajno biti umiren samo kao deo nečeg većeg, a to je EU.

Unija bi, kako smatra, iz sopstvenog interesa trebalo da teži da te zemlje postanu članice, jer proširenje garantuje stabilnost u našem neposrednom susedstvu.

Upitan kada bi Srbija mogla postati članica EU, Han je ukazao da je cilj Unije da Srbija i druge zemlje regiona budu primljene u članstvo u narednoj deceniji.

Nije želeo da detaljnije govori o rokovima, rekavši da to samo izaziva velika očekivanja u zemljama regiona, a da je za njega kao komesara važniji kvalitet od brzine pristupanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво