Sedmi dan protesta u Beogradu

Demonstranti nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora protestovali su sedmi dan zaredom centralnim beogradskim ulicama.

Okupljanje demonstranata je počelo ispred Narodne skupštine, a zatim su krenuli ka Trgu republike.

Prošli su pored zgrade Politike i nastavili Svetogorskom ulicom ka Takovskoj 10 gde su tražili ostavke rukovodstva RTS-a. Demonstranti su nastavili da se kreću ustaljenom trasom i potom su stigli do zgrade Vlade, kao i do sedišta RIK-a u Ulici kralja Milana, da bi šetnju završili ispred Narodne skupštine.

Nosili su transparente "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Narod gladuje, elita se raduje", "Kultura, ne diktatura", "Vučiću, Šrederu", "RTS = SNS", "Dramski umetnici šetaju", "Protiv terora vlasti",...

"Čim vidite ovoliko ljudi, naročito mladih ljudi koji će graditi ovu zemlju sutradan, da rade ovakve stvari, videćete da ćemo sigurno imati posla. Ako ne sada, onda u nekoj daljoj budućnosti", rekao je reporteru RTS-a jedan od demonstranata.

Tanjug je javio da su dva mladića držala veliki transparent na kojem se učesnici protesta obaveštavaju da je za sutra navodno prijavljen skup ispred zdanja na Andrićevom vencu za 12 časova, kako bi predsedniku Srbije predali zahtev da poništi predsedničke izbore zbog, kako se navodi – kršenja Ustava.

Zahtevi su, umesto na društvenim mrežama, prvi put formulisani i dostavljeni jednom broju redakcija u vidu saopštenja "Protesta protiv diktature", u kojem preciziraju da se ograđuju od uticaja političkih stranaka, da je protest spontano nastao i da je građanski, iako najmasovnije učestvuju studenti i mladi.

Pobrojani su zahtevi, koji su i do sada isticani: smena članova saveta REM-a i članova RIK-a zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, kao i čelnika RTS-a, razrešenje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, revizija – sređivanje biračkog spiska, pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori i poništavanje doktorata Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

Gotovo u isto vreme nezadovoljni, uglavnom mladi, šetali su ulicama još nekoliko gradova u Srbiji. U Kruševcu su na kolonu koja je šetala centrom grada bačene dve petarde, javlja Fonet

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво