Skot: Protesti odraz nezadovoljstva, vlada dobro reagovala

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da su postizborni protesti u Beogradu i drugim gradovima odraz nezadovoljstva stanjem demokratije u Srbiji ali i dodao da je vlada dobro reagovala.

"Bio sam iznenađen i mislim da je u pitanju fascinantan i zanimljiv fenomen. Pravo građana da pokažu svoje nezadovoljstvo u javnim nastupima, sloboda govora, sloboda okupljanja - sve su to ključni elementi žive demokratije", rekao je Skot u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Skot je rekao da je "takođe bilo zanimljivo posmatrati spontani karakter ovih protesta, koji, kako izgleda, niti imaju lidere, niti pokazuju bilo kakvu specifičnu desnu ili levu orijentaciju, već samo stvarno nezadovoljstvo stanjem demokratije u Srbiji".

"Ali, takođe mi je bilo zadovoljstvo da vidim reakciju Vlade, koja je saopštila 'naravno, ovi ljudi imaju pravo da protestuju, njihov glas bi trebalo da se čuje, oni bi trebalo da iznesu svoje poglede, kao što to i drugi čine'. Dakle, mislim da je ovo zapravo vrlo zdrav fenomen", ocenio je Skot.

Skot je rekao da ga nije iznenadila izborna pobeda Aleksandra Vučića koji je "nastupao na jakoj platformi i dobrim rezultatima koje je postigao u stabilizaciji srpske ekonomije, u politici saradnje sa susednim zemljama u regionu, fokusiranju na mir i stabilnost, ekonomskom rastu, istakavši da je evidentno da srpska privreda počinje da beleži brzi rast".

"Vučić je takođe koristio i svoju aktuelnu funkciju, kao i snagu svoje partijske organizacije kako bi dominirao u kampanji. U tom smislu nisam uopšte iznenađen njegovim izbornim rezultatom i mislim taj rezultat reflektuje volju građana Srbije koji su se opredelili za kontinuitet", zaključio je Skot.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво