Treći dan protesta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu...

Treći po redu "Protest protiv diktature" završen je ispred Doma Narodne skupštine. Na početku protesta pročitani zahtevi među kojima je, između ostalog, i smena rukovodstva RTS-a. Protesti i u većim gradovima Srbije.

Učesnici su sa platoa ispred Narodne skupštine krenuli u protestnu šetnju, centralnim gradskim ulicama. Pre početka šetnje demonstranti su otpevali himnu Srbije "Bože pravde". 

Preko Trga Republike uputili su se ka zgradi Vlade Srbije, zaustavljajući se usput ispred sedišta lista Informer, zgrade lista Politika i Radio-televizije Srbije u Takovskoj. U koloni su uglavnom bili mladi.

Posle protestne šetnje centralnim gradskim ulicama, demonstranti su se vratili do Doma Narodne skupštine, a neki od njih su se probili do samog ulaza u zgradu Skupštine.

Oni su tamo stajali i skandirali neko vreme, a zatim su se razišli. Nije bilo incidenata.

Poručili su da su protiv medijskog mraka, protiv toga da se jedan kandidat forsira u medijima i protiv toga da se glas mladih ne čuje. 

Pravili su buku pištaljkama i uzvikivanjem parola, a nosili su i transparente na kojima piše "Stop diktaturi", "Vučiću Šrederu", "U ćošak", "Gotov je"...

"Želimo da menjamo stvari u Srbiji, sve se omaklo kontroli, mladi nisu zadovoljni, niko nije zadovoljan", rekla je jedna mlada građanka.

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, javila je agencija Fonet.

Na početku protesta ispred Skupštine su objavljeni zahtevi koje su, prema rečima učesnika, podržali studenti Univerziteta u Novom Sadu, a zatim i studenti Beogradskog univerziteta.

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", učesnici protesta traže između ostalog i smenu rukovodstva RTS-a.

Jedan od učesnika protesta rekao je za RTS da će demonstranti, ako zahtevi ne budu ispunjeni, tražiti ponavljanje parlamentarnih izbora, formiranje jedinstvenog biračkog spiska i omogućavanje glasanja putem interneta da bi se, kako kaže, zaustavila manipulacija na izborima.

Trećeg dana "Protesta protiv diktature" u Novom Sadu, učesnici su se okupili na Trgu republike, a zatim su krenuli Dunavskom ulicom, kejom i Bulevarom Mihajla Pupina do Banovine, gde su, dok su sedeli na raskrsnici kod Dunavskog parka, pročitani njihovi zahtevi, preneo je Radio 021.

Oko hiljadu mladih, uglavnom studenata, i večeras je protestovalo i u centru Kragujevca, javlja dopisnik RTS-a.

Pristalice inicijative "Protiv diktature" najpre su se okupili na centralnom gradskom trgu, a potom u protestnoj šetnji prošli glavnim gradskim ulicama. Na skupu nije bilo stranačkih obeležja.

I treće večeri u centru Niša okupili su se građani među kojima je bilo najviše mladih, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog izbornih rezultata na izborima za predsednika Srbije. Oni su iz centra krenuli centralnim gradskim ulicama uz zvuke pištaljki i uzvikujući parole. Sve protiče mirno i bez incidenata, javlja dopisnik RTS-a.

Slični protesti, uglavnom mladih, održani su i u Kraljevu, Užicu, Čačku, Kikindi, Šapcu, Zrenjaninu, Boru, Požarevcu...

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво