Soković: Nisu ovo studentski protesti

Studenti nisu organizatori protesta ispred Doma Narodne skupštine, niti su to studentski protesti, tvrdi predsednik Saveza studenata Beograda i student prorektor Borjan Soković.

Soković navodi da je reč o građanskim protestima, te da pojedine političke opcije pokušavaju da zloupotrebe studente, njihovu energiju i bunt i postave ih ''između kordona i svojih zlih ideja''.

"Svaki student je građanin ove zemlje i ima svoje individualno pravo da u protestu učestvuje ili ne učestvuje", kaže Soković za Tanjug.

Protest se, kaže, može nazvati studentskim kada svi studenti, bez obzira na političku opciju koja je na vlasti, izađu na ulicu i bore se za svoja prava, bilo da je reč o broju rokova, uslovima studiranja, prevelikoj opterećenosti ili nekoj drugoj stvari koja ih tišti studente.

Zato je, kaže, jasno da se protesti koji su u toku ne smeju etiketirati kao studentski, jer su to protesti građana.

"Apelujem da se zloupotrebe te vrste ne vrše i da studenti, kao takvi, protestuju za studentske stvari", rekao je Soković.

"Studenti su se još pre 80 godina izborili za autonomiju Univerziteta u odnosu na državnu politiku, a danas smo svedoci toga da pojedine političke opcije pokušavaju da zloupotrebe studente'', upozorio je Soković.

Kaže i da za proteste niko nije tražio podršku ni od organizacija sa fakulteta, ni od Parlamenta Univerziteta, niti od Saveza studenata Beograda.

"To govori da studenti nisu organizatori ovog protesta, jer ko god od studenata da ga je organizovao do ovog trenutka bi sigurno tražio našu podršku", uveren je predsednik Saveza studenata Beograda.

Soković povlači paralelu sa protestima organizovanim 5. oktobra, ali i ranijih godina u bivšoj Jugoslaviji, i podseća da je tada na ulicama bio mnogo veći broj ljudi, nego što je bilo studenata.

"Tu sigurno jeste bilo studenata, ali to, takođe, nije bio studentski protest, već politički, odnosno, protest protiv određene političke opcije, protiv državne vlasti'', rekao je Soković.

Da proteste nisu organizovali studenti, kaže, pokazuju i zahtevi studenata Univerziteta u Novom Sadu.

"Budimo realni. Među studentima vlada prilična apatija. Jako mali je broj onih koji su upućeni u to kako stvari funkcionišu i znaju da treba da traže smenu tačno određenih lica. To mora biti neko ko itekako zna šta tačno treba da uradi i koristi masu da bi postigao svoje ciljeve", zaključio je Soković.

broj komentara 0 pošalji komentar