Plan o smanjenju ambalažnog otpada

Plan smanjenja ambalažnog otpada u periodu od 2010. do 2014. godine, koji je utvrdila Vlada Srbije, predviđa ponovno korišćenje ukupnog ambalažnog otpada u narednoj godini do pet odsto.

Vlada Srbije utvrdila je Plan smanjenja ambalažnog otpada u periodu od 2010. do 2014. godine kojim se precizira količina otpada koji je potrebno reciklirati i količina pojedinih materijala koji idu u ponovnu obradu.

Opšti nacionalni ciljevi definisani Planom su ponovno korišćenje ukupnog ambalažnog otpada u narednoj godini do pet odsto od čega bi bilo reciklirano četiri odsto.

Za 2011. godinu predviđeno je da se ponovo iskoristi 10 odsto ambalažnog otpada i reciklira osam procenata.

Ambalažni otpad trebalo bi ponovo da se iskoristi u 2014. godini 30 odsto, a stepen reciklaže bi u pomenutoj godini trebalo da bude četvrtina ukupnog ambalažnog otpada.

Od 2012. godine uvode se specifični ciljevi za reciklažu ambalaže od papira i kartona, plastike, stakla, metala i drveta. U 2012. godini u Srbiji bi trebalo da bude reciklirano 14,0 odsto papirne ambalaže i do 2014. godine taj procenat bi trebalo da se udvostruči.

Reciklaža plastične ambalaže u 2012. godini biće 7,5 odsto, da bi za dve godine dostigla 10,5 odsto. Ponovno iskorišćenje stakla 2012. biće sedam procenata, a za dve godine 15 odsto amblažnog otpada od stakla.

Za dve godine bi trebalo da se reciklira 9,5 odsto metalne ambalaže, a do 2014. godine 18,5 odsto. Predviđeno da se 2012. reciklira dva odsto ambalaže od drveta, a dve godine kasnije sedam procenata.

Plan smanjenja ambalažnog otpada do 2014. sastavni je deo Uredbe koji je usvojila Vlada Srbije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво