Gojkovićeva i Mihajlovićeva o protestima

Predsednica Skupštine Srbije i skupštinskog odbora za kulturu Maja Gojković i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović oglasile su se povodom protesta građana koji su protiv izbornih rezultata, ističući da svako može da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestom.

Maja Gojković je u izjavi medijima navela da su tokom protesta, koji je juče održan ispred Narodne skupštine, oštećena umetnička dela ispisivanjem grafita autolakovima na delu skulpture "Igrali se konji vrani", autora Tome Rosandića, koja je postavljena ispred Doma Narodne skupštine 1938. godine.

"Srbija je demokratska država u kojoj svaki građanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestom. Apelujem na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti" navela je Gojković.

Uz pomoć istoričara umetnosti i stručnjaka za restauriranje i konzervaciju umetničkih dela utvrdićemo kolika je šteta do sada načinjena i pokušati da preduzmemo sve neophodne mere da, koliko je moguće, uklonimo tragove oštećenja monumetalne skulpture "Igrali se konji vrani", dodala je predsednica Skupštine i skupštinskog odbora za kulturu.

Kako je rekla, 80 je godina od završetka izgradnje Doma Narodne skupštine, i zadatak svih nas je da to zdanje, koje je 1984. godine proglašeno za spomenik kulture, zajedno čuvamo.

Mihajlovićeva: Imaju pravo na protest dok to nikog ne ugrožava

Potpredsednica vlade i funkcionerka SNS -aZorana Mihajlović izjavila je da nezadovoljni građani imaju pravo na protest, sve dok to ne ugrožava bezbednost ljudi, imovine i običan život građana Beograda.

Mihajlovićeva je podsetila da demokratija znači "da manjina uvek može da kaže šta misli, ali da je demokratija jednako i to da svi, pa i manjina poštuju odluku većine".

Naglasila je da je na predsedničkim izborima u Srbiji učestvovalo 11 kandidata i da su građani mogli da glasaju za koga god su želeli.

"Niko od domaćih i stranih posmatrača nije rekao da je bilo problema na predsednčkim izborima. Pobedio je naš kandidat Aleksandar Vučić, za koga je glasalo 55 odsto birača", rekla je Mihajlovićeva.

To je, kako kaže, blizu dva miliona glasova što je 1,5 miliona glasova više od prvog sledećeg kandidata.

"Građani Srbije su odlučili da Aleksandar Vučić bude predsednik Srbije. U isto vreme, imamo deo ljudi koji protestuje što je 55 odsto građana Srbije glasalo za Vučića", rekla je Mihajlovićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара