Si Đinping: Kina Srbiju smatra čeličnim prijateljem

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping razgovarali su u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje i o napretku ranije dogovorenih projekata. Si je, u čast posete srpskog predsednika, odlučio da Kina donira Srbiji sto miliona juana. Nikolić dobio priznanje počasnog građanina Pekinga.

Predsednik Nikolić je u razgovoru sa Si Đinpingom posebnu pažnju posvetio projektu privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", kao i privatizaciji Aerodroma "Nikola Tesla", uz otvaranje direktne avio-linije Beograd–Peking, za šta su interesovanje izrazile već dve kineske kompanije.

Predsednik Kine Si Đinping obećao je podršku predlozima koje je u razgovoru izneo predsednik Nikolić, rekavši da će lično podsticati kineske preduzetnike da učestvuju u realizaciji svih navedenih projekata, kao i da su im sva vrata otvorena prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Srbije i Kine.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnom ulogom Srbije u inicijativi "16 plus 1", kao i saradnjom u okviru projekta "Jedan pojas – jedan put".

Predsednik Si Đinping je rekao da Kina Srbiju smatra "čeličnim prijateljem", a takav stav se čitavog dana mogao osetiti u odnosu kineskog predsednika prema srpskom prijatelju, kao i u nezabeleženim demonstracijama počasti i gostoprimstva.

Predsednik Si Đinping je istakao da je Kina spremna da podrži osnivanje Centra za izgradnju infrastrukture u projektu "16 plus 1". Takođe, on je sa velikim zadovoljstvom primio vest da su Makedonija i Grčka, pored Srbije, zainteresovane da se Kina angažuje u izgradnji plovnog koridora Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more.

Dvojica predsednika su se dogovorili da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uzme učešće na sastanku na vrhu krajem maja ove godine u Pekingu u vezi sa inicijativom "Jedan pojas – jedan put".

Predsednik Si Đinping je, u čast posete predsednika Nikolića, odlučio da Kina donira Srbiji sto miliona juana (oko 14 miliona evra).

U razgovoru sa predsednikom Srbije, kineski predsednik je rekao i da je Srbija dobrodošla da otvori Srpski kulturni centar u Pekingu.

Predsedniku Nikoliću je, po okončanju zvaničnog dela susreta sa predsednikom Si Đinpingom, uručeno zvanje počasnog građanina Pekinga, u znak priznanja njegovog ličnog doprinosa unapređenju prijateljskih veza dve zemlje.

Ranije danas, predsednik Nikolić je nastavio susrete sa predstavnicima kineskih kompanija. U razgovoru sa delegacijama kompanija "Huavej", "Liten grupa" i "Šangaj lizing", predsednik Nikolić je još jednom naveo sve prednosti ulaganja u srpsku privredu.

Istovremeno je održana i ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumevanju o realizaciji investicionog projekta kompanije "Zheijang Kangyi Sanitary Ware Co. Ltd." na teritoriji opštine Kula, koji su potpisali ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i generalni direktor kompanije, Jung Guoping.

Predsednik Nikolić će sutra završiti zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretom sa premijerom Kine Li Kećangom i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđijangom, saopštila je Pres-služba predsednika.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво