Aselborn: Uskoro otvaranje poglavlja 29

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn kaže da će Srbija uskoro otvoriti poglavlje 29, koje se odnosi na carinsku uniju, a da su spremna još četiri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji. Ističe da put Srbije ka EU ne zavisi od Bregzita.

Žan Aselborn je tokom posete Srbiji, odgovarajući na pitanje novinara o posledicama Bregzita na proces pridruživanja Evropskoj uniji, rekao da je Bregzit evropsko pitanje, ali i pitanje koje je vezano za Zapadni Balkan.

Aselborn je na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da Bregzit nije nešto što može da uništi proces proširenja, ali da na tom putu svi moraju da čine napore i napredak.

Istakao je da EU nije samo zajedničko tržište nego i mirovni projekat, podsetivši na Solunsku deklaraciju i agendu iz 2003. po kojoj svaka zemlja Balkana ima mogućnost da bude u EU.

Naveo je i da postoji problem Beograda i Prištine, ali da to nije jedini i najveći problem, jer problemi postoje i u drugim zemljama regiona.

Potrebno vreme za nov odnos EU i Britanije

Šef diplomatije Luksemburga rekao je da će posle pokretanja procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije biti potrebno vreme da se pronađe rešenje za buduće odnose te države i EU.

"Ako ste članica EU, onda ste to do poslednjeg trenutka", istakao je Aselborn, navodeći da postoje obaveze i odluke koje članice moraju da poštuju, uključujući i pitanje novca. Dodao je da se, ako postoji politička volja, može naći rešenje u naredne dve godine.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Aselborn naveo je da je Luksemburg finansijski centar, kao i London, i da zato imaju zajedničke interese, i ističe da tri miliona Britanaca žive u EU, a dva i po miliona Evropljana u Velikoj Britaniji. Dodao je da je to veliki broj ljudi i da treba naći rešenje.

Prema njegovim rečima, EU će Bregzitom izgubiti veliki novac, s obzirom na to da je doprinos Velike Britanije bio veliki.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, govoreći o Berlinskoj inicijativi, rekao da će 12. jula u Trstu na samitu vodećih zemalja EU i Zapadnog Balkana biti reči o sledećem domaćinu tog skupa, za šta se prijavila Velika Britanija.

"To nije u skladu sa odlukom da Britanija izađe iz EU, jer treba da bude domaćin skupa o ulasku u EU. To je situacija koja je zbunila Evropu", rekao je Dačić. 

Aselborn se sastao i sa potpredsednikom Narodne skupštine Veroljubom Arsićem, koji mu je zahvalio na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji i na otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи