Čepurin: Pokušaji uvlačenja Balkana u NATO destabilizuju region

Pokušaji da se balkanske zemlje uvuku u NATO, da im se promeni genetski kod, bez pitanja naroda za mišljenje, destabilizuje situaciju na Balkanu, ocenio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Komentarišući navode pojedinih zapadnih medija da Rusija pokušava da destabilizuje Balkan, Čepurin je u intervjuu za Sputnjik rekao da se NATO širi na Balkanu godinama.

"Grčka je postala prva balkanska zemlja članica NATO 1952. godine, a zatim su članice Alijanse postale i Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska i Albanija", naveo je Čepurin.

"Crna Gora je pozvana da se pridruži u NATO 2. decembra 2015. godine, što je prvo proširenje Alijanse u Istočnoj Evropi za šest godina", piše Sputnjik i ističe da je Podgorica prihvatila poziv, ali da su zbog toga održani protesti i da opozicija poziva na održavanje referenduma o tom pitanju.

Ruski ambasador je ranije za RIA Novosti rekao da rokovi predaje šest aviona "mig 29" i druge vojne tehnike Srbije u okviru vojno-tehničke pomoći zavise od tehničkih pitanja koja će, kako se očekuje, uskoro biti rešena, prenosi Beta.

"Što se tiče aviona, sve je u redu. Utvrđivanje rokova je tehničko pitanje. Nadamo se da će uskoro biti rešeno", rekao je Čepurin RIA Novosti.

Kada je reč o susretu lidera Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Čepurin smatra da novi susret predstavlja signal spremnosti da se odnosi razvijaju u svim oblastima.

"Rusko-srpski bilateralni odnosi na visokom nivou se redovno odvijaju, to je ogroman uspeh poslednjih nekoliko godina. Novi susret lidera je signal spremnosti da se odnosi razvijaju u svim oblastima", naveo je Čepurin za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ključne oblasti saradnje su ekonomija i vojno-tehnička saradnja.

Trgovinska razmena Rusije i Srbije ima potencijal i postoji potreba da se razvija, rekao je Čepurin, ocenjujući da je 2,3 milijarde dolara trgovinske razmene "sasvim malo".

"Mi možemo više i bolje. Treba usavršiti mehanizme saradnje, realizovati planove intenzivnije industrijske kooperacije", dodao je ruski ambasador povodom današnjeg sastanka Vučića i Putina u Moskvi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи