Mirović i Dodik o unapređenju saradnje

Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Republike Srbije, uvek će podržavati Republiku Srpsku u njenim nastojanjima da se sačuva, i da odbrani svoja prava, poručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon današnjeg, prvog zvaničnog, susreta sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Igor Mirović je, kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, istakao da je bilo teških dana za RS u prošlosti, kao i ne manje teških danas, ali da će uvek moći da računa na podršku AP Vojvodine.

Mirović i Dodik razgovarali su o modelima saradnje AP Vojvodine i Republike Srpske, sa ciljem da se u svim oblastima života i rada ta saradnja unapredi.

U razgovoru je istaknuto da mogućnosti za saradnju postoje u oblastima privrede, zdravstva, obrazovanja, kao i turizma i energetike.

Mirović je dodao da je sa Dodikom razgovarao o mogućnostima unapređenja privredne saradnje, koja će, kako je naglasio, da podstakne razvoj lokalnih samouprava na teritoriji Srpske.

Bile je reči i o saradnji koja treba da podstakne razvoj i u drugim segmentima, kao što je izgradnja određenih infrastrukturnih pravaca.

Ocenio je da je Srpska mnogo učinila u realizaciji određenih investicija u oblasti putne privrede, i dodao da su u pripremi projekti koji strateški treba da povežu Srbiju i Srpsku, odnosno AP Vojvodinu i Srpsku "jer je ogromna privredna razmena na toj relaciji, te da će to sigurno biti zajednički zadatak u budućnosti".

Tokom susreta tema razgovora bila je i saradnja univerzitetskih klinika, prilikom čega je Mirović rekao da nije zadovoljan načinom na koji funkcioniše lečenje građana Srpske u Vojvodini, i da će se tu otvoriti pitanje odnosa našeg Fonda za zdravstvo kako bi se, kroz određene kriterijume, građani Srpske lečili u Novom Sadu.

Predsednik RS je naglasio da je današnji sastanak u Pokrajinskoj vladi, pre svega, sastanak prijatelja koji su usmereni ka ostvarenju istih vrednosti i dodao da su Srpska i AP Vojvodina apsolutno integrisane, pogotovu na individualnom nivou "jer je mnogo ljudi porodično vezano, a na zvaničnicima je da ta integracija bude još produbljenija".

"Srpska ne krije da želi što veći stepen integracije sa Srbijom, što nam je kroz Sporazum o specijalnim vezama i dozvoljeno, a na nama je da to u svakodnevnom životu učinimo što vidljivijim", istakao je Dodik.

Naglasio je da je na sastanku sa predsednikom Pokrajinske vlade razgovarano i o tome kako da se projekti koji se ostvaruju u AP Vojvodini, a koji "gledaju" i na Srpsku učine održivim, poput projekta rehabilitacije pruge do Bijeljine.

Dodao je da mogućnost za saradnju postoji i u oblasti gasne privrede.

U cilju intenziviranja saradnje na sastanku Mirovića i Dodika, dogovoreno je da Srpsku, u što skorijem periodu, poseti delegacija iz AP Vojvodine, koju će činiti predstavnici privrede, realnog sektora, privredne komore, turističke organizacije, te preduzeća i agencija koje rade na međunarodnim projektima.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво