Štrahe: Bez Srbije nema mira na ovim prostorima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Slobodarske partije Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom, koji je ocenio da "bez Srbije i Srba nema mira na ovim prostorima".

Dvojica sagovornika su razgovarali o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije sa posebnim osvrtom na mogućnosti jačanja privredne saradnje.

Konstatovali su da su srpski i austrijski narod povezani na brojne načine i da u Austriji živi velika srpska zajednica.

Hajnc Kristijan Štrahe je naglasio da Slobodarska partija podržava teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za punu integraciju Srbije u Evropsku uniju.

Razgovarano je i o konkretnim mogućnostima za jačanje privredne saradnje, regionalnoj bezbednosti i migrantskoj krizi sa kojom se suočavaju obe države, navodi se u saopštenju MSP.

Današnjem sastanku je prisustvovao i Johan Gudenus, zamenik gradonačelnika Beča.

Tončev i Štrahe o jačanju privredne saradnje

Ranije danas, i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Ivica Tončev razgovarao je sa liderom Slobodarske partije Austrije.

Tokom razgovora dvojica sagovornika su istakli značaj partnerstva dveju država sa posebnim akcentom na sadašnju privrednu saradnju i mogućnosti njenog jačanja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Istaknuto je da Srbija može da pruži veoma povoljne uslove za nova ulaganja iz Austrije koja je, inače, vodeći investitor u srpsku privredu.

Posebna pažnja je posvećena mogućnostima za austrijska ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu industriju i ekološke projekte.

Istaknut je i značaj i uloga srpske dijaspore u Austriji koju obojica sagovornika prepoznaju kao važnu sponu između dve zemlje.

Sa Štraheom su u Beograd doputovali i zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus i šef njegovog kabineta Konstantin Dobrilović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво