Jevtić: Pozdravljamo stav EU u vezi sa ZSO

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić pozdravio je stav EU, koja je pozvala predstavnike kosovske vlade da prekinu dalje odlaganje osnivanja Zajednice srpskih opština.

Izgovora više nema i ja mogu samo da pozdravim poruku EU i da sa naše strane još jednom izrazim spremnost da koliko već sutra započnemo sa formiranje ZSO onako kako je predviđeno briselskim sporazumom, izjavio je Dalibor Jevtić.

Jevtić je u izjavi novinarima u Orahovcu, gde je danas posetio Srbe, rekao da misli da sama činjenica da se četiri godine čeka na proces formiranja ZSO dovoljno govori da se stiglo do trenutka kada nema vise izgovora i razloga zbog čega bi se odlagao proces uspostavljanja ZSO.

"Mislim da je poruka iz EU više nego jasna i ona dolazi u trenutku kada smo svi razumeli da ne postoji bilo kakkva prepreka za formiranje onoga što treba da obezbedi bolji život Srba", rekao je Jevtić naglasivši da će ZSO između ostalog pružiti mogućnost da mladi ne odlaze i da se vraćaju na Kosovo.

Jevtić je podsetio na nadležnosti koje bi ZSO trebalo da ima na polju obrazovanja, zdravstvene zaštite, ekonomskog razvoja što je, kako je ocenio, veoma važno i što će omogućiti da Srbi budu jači.

"Izgovora više nema i ja mogu samo da pozdravlim poruku EU, koja je posredinik u dijalogu Beograda i Prištine i da sa naše strane još jednom izrazim spremnost da koliko već sutra započnemo sa formiranje ZSO onako kako je predviđeno briselskim sporazumom", zaključio je Jevtić.

Zvaničnici EU pozvali su predstavnike kosovske vlade da prekinu dalje odlaganje osnivanja ZSO, saopšteno je iz Kancelarija EU na Kosovu.

To je objavljeno posle prvog sastanka u Briselu posebne grupe za normalizaciju, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i kosovske vlade.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su na sastanku ponovo naglasili koliko je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta ZSO.

Jevtić u Orahovcu: Obnovićemo školu, važno jedinstvo Srba

Ministar Jevtić izjavio je u Orahovcu da obnovom škola ulažemo u budućnost, pozvavši Srbe da se odupru prodaji imanja i na jedinstvo.

Jevtić je posetio Srbe u Orahovcu sa kojima je razgovarao u porti crkve Presvete Bogorodice, obišao školu "Dositej Obradović" i sa nastavnim osobljem dogovorio konretan način za pomoć ovoj obrazovnoj ustanovi.

"Mislim da ćemo obnovom škole suštinski se založiti za našu bolju budućnost, to je zalog koji će značiti puno i za decu koja se tu obrazuju i za one maturante koji ovde završavaju svoje školovanje", rekao je Jevtić izrazivši nadu da će se oni koji završavaju školovanje vratiti u Orahovac kao nastavnici.

Jevtić je naglasio da će Ministarstvo za povratak i zajednice pomoći porodicama koje su se vratile u Orahovac da dobiju krov nad glavom, najavivši izgradnju deset kuća u ovom delu Metohije i ističući da je veoma važno jedinstvo među Srbima.

"Ja vas samo molim da, vas malo koliko je ovde ostalo, prvo budete jedinstveni, drugo da se oduprete prodaji imovine. Problema je puno ali ćemo se truditi da rešavmo jedan po jedan. Trudićemo se rešavamo probleme, svaki problem rešen je problem manje i to je ono što je važno", naglasio je Jevtić.

U opštini Orahovac danas živi oko 800 Srba dok ih je pre sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine živelo oko 5.000. Kažu da su im najveći problemi danas bezbednost i loša ekonomska situacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво