Problemi LGBT populacije – problemi svih

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović je izjavio da problemi LGBT populacije nisu samo problemi te populacije nego svih građana i svih institucija.

Omerović je poručio da se zajedno sa nezavisnim telima i nevladinim organizacijama nastavlja borba protiv predrasuda i stereotipa.

Navodeći da u Srbiji nema sistemske diskriminacije, Omerović je na regionalnoj konferenciji u okviru projekta "Biti LGBTI u Istočnoj Evropi" rekao da su poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji doprineli zakoni, ali najviše pojedinci iz te populacije koji otvoreno izražavaju svoju seksualnu različitost i govore o problemima. 

"Verujem da ćemo preduzeti naredne korake u unapređenju ljudskih prava i položaja LGBTI", rekao je Omerović i naveo da parlament i skupštinski odbori tome daju pun doprinos.

Izrazio je uverenje da su problemi u vezi sa organizovanje Parade ponosa iza nas, te da će ubuduće to biti mirna okupljanja, bez velikog prisustva policije.

Navodeći da se predrasude i stereotipi polako i postepeno prevazilaze, Omerović je podsetio na prošlogodišnju Paradu ponosa koja je protekla mirno, za razliku od 2010. i stravičnih nemira, vandalskog ponašanja i povređenih učesnika i policijaca.

To što se regionalna konferencija održava u Beogradu za Omerovića je priznanje Srbije na onome što je učinila na unapređenju položaja LGBTI populacije.

"Svesni smo ugroženosti pojedinih grupa. Najugroženije su osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja i LGBTI. Radićemo na tome da što je moguće više unapredimo položaj LGBTI", naveo je Omerović.

Stelina Nedera rekla je na skupu u Kući UN u Beogradu da je zakonski okvir za unapređenje položaja LGBTI populacije u Srbiji obuhvatan, te da su državni organi aktivniji i preduzimaju više koraka u tom pravcu.

Ona je, međutim, istakla da je i dalje potrebna snažna politička podrška kao faktor za promociju LGBTI prava, navodeći pitanje uređenja istopolnih brakova i primenu antidiskriminatornih zakona.

Nedera je kao problem navela i to što pripadnici LGBTI i dalje nemaju podršku u oblasti zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja.

"Otežan pristup socijalnoj zaštiti" 

Transrodna osoba, nekadašnji major Vojske Srbije, Helena Vuković rekla je da je važno govoriti o problemima trans osoba, među kojima je osnovni, kaže, njihova potpuna pravna nevidljivost jer je nemoguće dobiti lična dokumenta u skladu sa rodnim identitetom.

Zbog toga je, kaže, otežan i pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zapošljavanju.

Kako je navela Vukovićeva, pokrenuto je pitanje promene Zakona o matičnim knjigama, kako bi se sva prava omogućila transrodnim osobama koje prolaze dug period tranzicije koji traje između dve i četiri godine.

Vuković je kao veliki problem, posebno u lokalnim sredinama, navela nasilje prema transrodnim osobama, navodeći da je 70 odsto nasilja prema LGBTI poplaciji usmereno prema transrodnim osobama jer su one "najvidljivije", sa obrisima starog pola koji još postoje.

Problemi su, kaže, i u vezi sa prijavljivanjem zločina iz mržnje, navodeći primer trans momka iz Vlasotinca koji je morao da ode iz Srbije jer je ista grupa huligana više puta napadala njega i njegovu devojku.

Kako je navela, problem je i nedostatak hormona koje transrodne osobe moraju da piju do kraja života.

Vukovićeva je najavila da će 24. juna biti održan drugi Prajd.

"Tada ćemo prošetati i pokazati da smo različiti i pokazaćemo da smo srećni što smo različiti", kaže Vukovićeva.

Adžit Joši iz USAID rekao je da će fokus dvodnevne konferencije biti na pitanjima zdravstvene zaštite i života u porodici, te da će sutra biti definisane konkretne preporuke.

Na skupu se govorilo o šansama za smanjenje nejednakosti i isključneosti LGBTI u zemljama zapadnog Balkana i načinima borbe protiv homofobije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво