Đorđević: Srbija spremna da pomogne u borbi protiv ID

Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže za RTS da je zaključak današnje konferencije koalicije za borbu protiv ID u Vašingtonu da treba odlučno krenuti u borbu protiv ID u Siriji i u Iraku. Preneo je spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi protiv ID.

Đorđević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je neophodno da se okonča borba protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

"Zaključak je da treba krenuti u odlučnu borbu protiv ID, u toj borbi kada je u pitanju Irak to će probati da se reši vojno, a što se tiče Sirije na politički način, i očekuje se vrlo brzo kraj i slom ID", rekao je Đorđević nakon konferencije Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Podsetio je da je Srbija od samog formiranja deo koalicije.

"Naš predsednik Vlade Aleksandar Vučić uputio je tadašnjem predsedniku SAD Baraku Obami pismo u kojem je izrazio podršku borbi i stavio Srbiju u prve redove u borbi protiv ID", naveo je Đorđević.

Naglasio je da je Srbija u periodu od 2014. godine do danas dala donaciju u vidu naoružanja i vojne opreme.

"U međuvremenu, dogovoreno je sa Vladom Iraka da Srbija njima donira 30 tenkova T-55, a poslednje je inicijativa da Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, da medicinsku opremu i lekove i na taj način pomogne narodu koji se nalazi u tim područjima", zaključio je ministar.

Procena je da se na teritoriji Iraka i Sirije trenutno bori oko 500 "stranih boraca" sa prostora Balkana, a najviše ih je sa prostora Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i iz Bosne i Hercegovine, te je Srbija kao meru preventive izmenila Zakon o krivičnom postupku, kako bi se stvorili preduslovi za sprečavanje podsticanja, organizovanja drugih lica i učešća u ratovima ili sukobima u stranim državama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Imajući u vidu da je uz veliki broj migranata preko Balkanske rute zabeležen i tranzit lica koja su se mogla povezati i sa delovanjem terorističkih organizacija, Vlada Republike Srbije podržala je i izradu Strategije za borbu protiv terorizma.

Veliki kapaciteti su angažovani i na identifikovanju i registraciji migranata koji prelaze preko srpske teritorije i ti podaci se razmenjuju sa stranim partnerima, pa se u tom smislu doprinos Srbije ogleda, pre svega, u spremnosti na razmenu informacija obaveštajno-bezbednosnih službi, navodi se u saopštenju.

Delegacijama su se tokom uvodnog dela sastanka obratili predstavnici Ujedinjenih nacija, Centralne komande OS SAD, Stejt departmenta i Vlade Australije.

Plenarni deo sastanka, nakon uvodnog obraćanja državnog sekretara Reksa Tilersona i iračkog premijera Džavada Kaduma el Abadija, dao je mogućnost učesnicima da istaknu svoj dosadašnji doprinos borbi protiv ID, ali i da prezentuju naredne korake i kapacitete koje će angažovati u daljem periodu.

Naglašen je uspeh združenog vojnog angažovanja koji je u finalnoj fazi poraza ID, navodi se u saopštenju.

Ministarskom sastanku Koalicije protiv ID prisustvovalo je više od 70 ministara spoljnih poslova, ministara odbrane, ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija.

Đorđević je boravak u Vašingonu iskoristio i za niz susreta sa važnim zvaničnicima Stejt depatmenta i Pentagona, navodi se u saopštenju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво