Svetinje na Kosmetu još uvek bez struje

Već dva meseca manastiri i crkve na Kosmetu bez struje, pošto su im predstavnici KEK-a isključili struju zbog neizmirenih računa.

Sutra se navršava dva meseca kako je dvadesetak objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji bez električne energije, pošto su im predstavnici Kosovske elektro korporacije (KEK) isključili struju zbog neizmirenih računa.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da ne može eksplicitno da kaže da li predstavnici SPC na Kosmetu treba da potpišu ugovore sa KEK-om i poručio da je odluka na crkvenim velikodstojnicima u južnoj pokrajini.

"Oni mogu da pronađu rešenje, a rešenje im je svedeno na dve opcije. Ili će potpisati ili ne ugovore sa KEK-om, ali ta odluka je na starešini manastira na Kosovu ili starešini SPC u pokrajini", rekao je Ivanović.

Episkop raško-prizrenski Artemije je nedavno izjavio Tanjugu da od predstavnika Beograda očekuju da reše problem isključenja struje na manastirima na Kosmetu.

"Očekujem da Beograd kaže šta treba da činimo, ako treba da potpišemo ugovore sa KEK-om onda ćemo to učiniti, ali po blagoslovu naše države. Ako kažu ne, onda neka nam nađe rešenje", rekao je episkop raško-prizrenski.

Ivanović je rekao da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju može samo da kritikuje ponašanje predstavnika KEK-a, koji je crkvu stavio u isti koš sa kafanama i prodavnicama i da ne postoje tehnička rešenja pomoću kojih bi Elektrokosmet mogao obezbedi struju manastirima koji su bez nje.

Predstavnici KEK-a ostaju dosledni u stavu da svi potrošači na Kosovu treba da plaćaju električnu energiju koju utroše, bez obzira na versku, nacionalnu ili drugu pripadnost.

Na Kosmetu su među objektima SPC bez struje i manastir Gračanica koji se nalazi na listi Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu,  ali i manastiri Devič i Sveti Arhangeli.

Predstavnici SPC, ali i istoričari umetnosti upozorili da bi isključenje struje moglo dodatno da ugrozi dragocene freske koje se nalaze u manastiru Gračanica, naročito one na njenom severnom zidu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи