Vučić: Srbi moraju da žive u miru sa Bošnjacima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je teško ujediniti zemlje Zapadnog Balkana oko političkih tema, ali da je važno to da su svi saglasni da ekonomija može da pomeri region unapred.

Vučić je za Televiziju BN ocenio da, bez obzira na to da li se to dopada ili ne dopada Banjaluci i Sarajevu, Srbi s Bošnjacima moraju da žive u miru, a oni koji to ne razumeju, ne mogu razumeti ni kakva je budućnost i Srbije i srpskog naroda u celini.

Upitan da li može uticati da u BiH dođe do neke vrste pomirenja, ili bar do dijaloga Srba i Bošnjaka, premijer Srbije je rekao da on na to ne može uticati, naglasivši značaj odnosa Srba i Bošnjaka za mir i stabilnost u regionu.

"Ne mogu da utičem, ali mogu da govorim ono što mislim i onda kada se to ne dopada nekome u Sarajevu ili u Banjaluci. Pritom, čini mi se da odmeravam svaku reč i svako slovo koje izgovorim o BiH, znajući koliko je politički trusno područje", istakao je Vučić.

Dodao je da smatra da to čini na korektan način, mada za to "uvek plati cenu, jer niko time nije zadovoljan".

"Za mene je važno da ljudi žive u miru i da mi sa Bošnjacima moramo da živimo u miru. Onaj ko to ne razume, čini mi se da ne razume ni kakva je budućnost i Srbije i srpskog naroda u celini", rekao je Vučić, dodavši da je to rekao i na današnjem sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Rekao je da je tokom tog skupa "bilo varnica" između njega i prištinskog premijera Ise Mustafe, precizirajući da mu je rekao da su vlasti Kosova u poslednjih desetak dana napravile pet "teških faulova".

"Prvo želja za formiranjem vojske Kosova, suprotno Briselskom sporazumu, donošenje rezolucije o prekidu dijaloga s Beogradom - ne znam šta je smisao, šta hoće i kako hoće da rešavaju probleme, ako ne razgovorom i dijalogom. Zatim, donošenje odluke o otimanju imovine Republike Srbije na Kosovu, i evo, i danas je EU reagovala protiv toga", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je danas da je to kompleksno pitanje i da o tome mora da se razgovara u Briselu i da to "ne može baš tako kako je neko zamislio".

"Dalje, oni spremaju donošenje još jedne strašne odluke, a to je formiranje Specijalnog odeljenja za suđenje Srbima. Sve suprotno onome što smo razgovarali u Briselu i ne razumem čemu tolika nervoza, odjedanput, ali to pokazuje da nekima ne ide onako kako su planirali", rekao je Vučić.

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 17. mar 2017, 06:10) - Zoran [neregistrovani]

...

Dobri odnosi izmedju Turske i Rusije da bude osnova za bolji suzivot izmedju srba i bosnjaka.

(petak, 17. mar 2017, 05:49) - boki [neregistrovani]

dd

Ne moramo se voleti ali moramo se postovati zarad mira.

(petak, 17. mar 2017, 05:44) - jasna [neregistrovani]

Bosna

Kada bi se pitao običan narod rata sigurno nebi bilo,lideri treba da znaju kakvu odgovornost nose kad promovišu nacionalizam.

(petak, 17. mar 2017, 01:36) - Mia [neregistrovani]

X

Nisam bas optimisticna po pitanju dogovora sa Albancima. Jedino ako ih Ameri nagaze oni ce se povuci ne verujem da ce se mimo toga bilo sta kod njih menjati.

(četvrtak, 16. mar 2017, 23:22) - dedo [neregistrovani]

spock

Samo neka se političari ne svadjaju, to jest strani političari neka nas ne zavadžaju, za narod nemoj da se brinete. Običnom svetu nije do zavade i krvoprolića. Gde je tolerancija i medjusobno uvažavanje, tu je mir i prosperitet a premijer Vučić to dobro zna.

(četvrtak, 16. mar 2017, 22:39) - anonymous [neregistrovani]

BIH

Mi svi zivimo zajedno , koliko puta smo mi bili u Novom Pzaru za farmerke, pa koliko puta su oni bili na teritoriji RS ... Politicari su ti koji stavraju tenzije, Vucic je upravu kada kaze da danas rade jedno a sutra drugo, kao namerno da provociraju.

(četvrtak, 16. mar 2017, 22:38) - Marija [neregistrovani]

....

Nekada je sloga vladala Balkanom, svi su se poštovali bez obzira na nacionalnu pripadnost. Dace Bog da se to vreme vrati. Srbija ulaze sav trud i napor da tako i bude...

(četvrtak, 16. mar 2017, 21:41) - Pjer [neregistrovani]

Mir

Ako nas baš ne vole,moramo se truditi da živimo jedni kraj drugih i truditi se da jedni drugima ne uskraćujemo nikakva prava !!!

(četvrtak, 16. mar 2017, 21:38) - Svetlana [neregistrovani]

Zapadni balkan

Srbi moraju da žive u miru sa svima...Kad zapadni Balkan bude ekonomski jači,biće i manje tenzija!

(četvrtak, 16. mar 2017, 21:31) - sanja [neregistrovani]

nije dovoljno

Nije dovoljno nastojanje samo jedne strane!