Vučić se sastao sa Dodikom u Istočnom Sarajevu

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik razgovarali su u Istočnom Sarajevu, a nakon sastanka koji je trajao dvadesetak minuta, premijer nije davao izjave.

Vučić se sa Dodikom sastao posle sastanka premijera država Zapadnog Balkana, koji je održan u okviru Berlinskog procesa.

Dodik je nakon sastanka novinarima rekao da u Sarajevu danas nije održan sastanak premijera Zapadnog Balkana, jer BiH nema premijera.

Preneo je da je s Vučićem razgovarao o tome da Srbija može pomoći otvaranju novih radnih mesta u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je napravila pomake u tom smislu i popravila svoj međunarodni položaj, a u budućnosti želimo više investicija. Naravno, BiH to ne može, jer nema državnog premijera. Danas smo zaključili da se na nivou dveju vlada postignu određeni dogovori i da ocenimo kako Srbija može pomoći Republici Srpskoj", kazao je Dodik, prenele su agencije.

Podsetio je na Vučićevu ideju stvaranja carinske unije na Balkanu, te najavio da će "Republika Srpska pomoći tom osnaživanju, ako i ostali budu podržali tu ideju".

Prema njegovim rečima, "jaka Srbija i ono što Vučić radi, definitivno ima podršku Republike Srpske".

"Stabilna Srbija je garancija stabilnog regiona", poručio je Dodik.

Predsednik RS je, kako je rekao, informisao Vučića i o ekonomskoj situaciji u Istočnom Sarajevu i nameri RS da ojača univerzitet u tom delu grada kako bi bio povezan sa naučnoistraživačkim institucijama u Srbiji i RS.

Odgovarajući na pitanja novinara Dodik je rekao da se jasno vidi da su Evropska unija i Nemačka prepoznale Vučića kao lidera koji može da garantuje i omogući stabilnost u regionu.

"Mislim da je to i osnovni razlog njegove posete Berlinu i da upravo zabrinutost EU i Nemačke za razvoj sitaucije na Balkanu je dovelo do toga da se sa liderom tog kapaciteta razgovara na najodgovornijem mestu u EU”, rekao je Dodik. 

Na pitanje novinara da li su razgovarali i o auto-putu koji će povezati Sarajevo i Beograd, odgovorio je da "Republika Srpska nema ništa protiv gradnje".

Vučić i Dodik su razgovarali u Administrativnom centru RS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво