Tači: Srbija nema jurisdikciju na Kosovu

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da Srbija nema jurisdikciju na Kosovu, te stoga ni pravo da polaže imovinom na Kosovu.

"Srbija nema jurisdikciju na Kosovu. Srbija nema imovinu na Kosovu. Javna imovina je naravno imovina Kosova. Kosovo je bilo kosntitutivni deo federacije Jugoslavije. Ta federacija više ne postoji. Srbija nije naslednik Jugoslavije. Srbija je Srbija i to je jedna država u regiji", rekao je Tači na sastanku sa predstavnicima civilnog društva i medija u Medija centru u Čaglavici.

Tači je za odluku kosovske vlade da sva imovina bivše Jugoslavije i Republike Srbije pripada Kosovu, rekao da je "pravedna, ustavna i zakonska".

Kosovski predsednik je naglasio međutim da je privatna imovina svetinja za svakoga i da ne sme da se dira.

Ponovio je da je inicijativa za transformaciju BSK u vojsku u skladu sa kosovskim ustavom, te da su Kosovske bezbednosne snage u praksi vojska, da su njeni pripadici naoružani, ali da je transformacija put ka učlanjenju u NATO.

Za primedbe međunarodnog faktora upućene o načinu formiranja vojske, Tači je rekao: "Imaćemo i vojsku i partnerstvo sa SAD".

"Ovo nije moja lična i individualna ideja, nego neophodnost za Kosovo. Volja je dva miliona građana Kosova i volja je 110 poslanika skupštine Kosova, što je još veći konsenzus od onog dana kada smo proglasili nezavisnost Kosova. To je masovno mnjenje koje podržava ovu ideju i koju mi moramo da koordinišemo i upravljamo. Naglasiću, mi moramo da formiramo vojsku i sačuvamo partnerstvo", rekao je Tači.

Za reakcije Beograda povodom inicijative za formiranje kosovske vojske i odluke vlade o društvenoj imovini na Kosovu, Tači tvrdi "da Srbija ima isti odnos prema Kosovu kao i pre sukoba".

Uoči godišnjice etničkog pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, Tači je rekao da se tada dogodilo "nešto sramno za Kosovo".

"Desilo se uništavanje i spaljivanje crkava. Spaljeno je nekoliko kuća. Zato, ako me lično pitate, i tada a i danas naglasiću, mene je sramota zbog tih akcija, ko god da ih je počinio. Jer nije ni u tradiciji Albanaca da ugrožavaju kulturno istorijske spomenike, da ugrožavaju imovinu, kuću, da spaljuju kuće, ugroze, decu, žene i starije osobe. Uvek će biti kažnjeni i stvarno želim da se u našoj istoriji to nikada ne ponovi. Ni rat ni ovo što se dogodilo 2004. godine", zaključio je Tači.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво