Sarajevo, premijeri sa Zapadnog Balkana o regionalnim projektima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana, u okviru priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, koji je planiran za jul, u Trstu. Stabilnost, mir i sigurnost istaknuti kao ključni elementi saradnje regiona, što je potvrdio i evropski komesar Johanes Han.

Učesnicima skupa se obratio domaćin, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, koji je istakao važnost ekonomske i političke saradnje zemalja regiona. 

Zvizdićev govor je imao dve poruke – da je regionu potrebna povezanost, to jest bolja ekonomska i politička saradnja, i da je samo na taj način moguće da region postane deo Evropske unije.

Osvrnuo se na ono što je urađeno od prošlog susreta lidera regiona Zapadnog Balkana u Beču, i rekao da je urađeno dosta kada je reč o evrointegracijama, ali da postoje i veliki problemi i tenzije unutar i između samih zemalja i da se na to osvrnuo i Evropski savet, koji je ukazao na zabrinutost zbog tenzija i destabilizacije.

Očekuje da svaki od lidera izađe sa konkretnim predlozima, kada je reč o ekonomskoj, ali i bilateralnoj saradnji. To se pre svega odnosi na projekte koji se tiču saobraćaja i energetike.

Han za ukidanje prepreka u protoku robe i kapitala u regionu

Istaknute su tri ključne stvari: stabilnost, mir i sigurnost, a Zvizdić je istakao da je to jedini put koji vodi evrointegracijama, javlja izveštač RTS-a.

To je potvrdio i evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji je u obraćanju rekao da je današnji skup važan i dobar signal koji se šalje u EU, ali i građanima ovog regiona – poruka da su lideri regiona opredeljeni za mir, stabilnost, za bolju ekonomsku povezanost, i da su opredeljeni za evropske integracije.

Ističe da Brisel šalje jasne signale da razume sva složena pitanja u regionu i da su spremni da pomognu kako bi se ona rešila.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku poručio je u Sarajevu da su zemlje članice EU, uprkos izborima koji su u toku ili slede u više država, u potpunosti privržene procesu širenja na zapadni Balkan, ali je upozorio da zemlje regiona ne smeju dozvoliti da prepreke ugroze ostvareni napredak.

U govoru na početku Samita premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu, Han je kao najvažnije pitanje naveo ekonomiju, jer, kako je objasnio, ona će najpre donositi napredak u procesu evropskih integracija.

S tim u vezi je pomenuo dalje napredovanje u oblasti povezivanja infrastruktura i ekonomija.

Neophodno je, dodao je, povećati stepen ekonomske integracije regiona, jer, kako je pojasnio, ekonomski učinak zemalja regiona je veoma važan, kako bi postale punopravne članice Unije, i to ne samo u pravnom, već i smislu ekonomske snage i moći.

"Ekonomija je najhitnije pitanje koje će donositi napredak u procesu evropskih integracija", poručio je Han.

Predložio je zajedničko tržište na zapadnom Balkanu kao osnova za pristupanje EU, sa ambicijom da se uklone sve prepreke i stvori jedinstveni ekonomski prostor i tržište, sa dugoročnim ciljem integrisanja u unutaršnej tržište EU.
Takođe, Han se izjasnio za ukidanje prepreka u protoku kapitala i robe.

Evropski komesar očekuje da će ovaj sastanak doneti više – da treba sa reči preći na dela, što je i nemačka kancelarka Angela Merkel navela u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Na skupu su učestvovali premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, a i kosovski premijer. Sastanku u Sarajevu, pored Hana, prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alifano, kao domaćin narednog Samita najviših zvaničnika zemalja Zapadnog Balkana u Trstu.

Sarajevo je bio pod pravom policijskom opsadom, a bezbednost je podignuta na najviši nivo.

Jake snage bezbednosti bile su raspoređene i oko hotela "Evropa", gde je odseo premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Prema najavama direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsada Vilića, sastanak je obezbeđivalo više od 1.000 policajaca.

Ceo prostor gde su se odvijale aktivnosti u vezi sa ovim skupom pokriven je bio snajperima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво