Vučić u Sarajevu: Umesto o sukobima, razgovaraćemo o budućnosti

Važno je da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno, poručio je premijer Aleksandar Vučić po dolasku u Sarajevo, gde sutra učestvuje na sastanku premijera Zapadnog Balkana.

Vučić je u Sarajevu prisustvovao neformalnoj večeri koju je organizovao predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Večeri u sarajevskom restoranu "Libertas" prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, premijer Albanije Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, kao i ambasadori Srbije i Albanije u BiH Stanimir Vukičević i Ilir Melo.

Vučić je ranije novinarima rekao da učesnike očekuje "nimalo laka večera".

"To neće biti laki ni jednostavni razgovori posebno u svetlu nekoliko različitih predloga za koje smatramo da su loši kada je u pitanju očuvanje mira i stabilnosti, a koji dolaze iz Prištine", poručio je srpski premijer.

Primetio je, međutim, da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima, dijalogom i pokuša da te probleme reši i da spusti tenzije.

"Što se tiče sutrašnjeg dana, razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, kuda idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo prvi put imati značajnije rezultate", ukazao je Vučić.

On je naveo da je za Srbiju važna izgradnja auto-puteva, oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš–Priština–Drač.

"Šta god da od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU, bićemo zadovoljni. Mi smo spremni da veći deo toga finansiramo. Ako idemo ka Prištini, to podiže celu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak––Požegu, Požega–Užice, Užice–Kotromani, a ako budemo išli ka Crnoj Gori, imamo Požegu–Boljare, deonicu dugu 107 kilometara", rekao je Vučić.

Kako je rekao, postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

"To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima, svađama, o problemima, već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstvenog tržišta, ideja sa kojom sam izašao je carinska unija, da vidimo koliko je moguće više postići ekonomske integracije čime bi bili privlačniji za sve investitore, kako sa zapada tako i sa istoka, a olakšaćemo međusobnu trgovinu", uveren je Vučić.

Srpski premijer ističe da bi to ubrzalo i protok kapitala i ljudi.

"Neće nam kamioni sa jogurtom i sirom čekati po 30 sati. Time ćemo uštedeti mnogo novca, pet do sedam odsto. Bolje radnicima da taj novac podelimo, da žive bolje, nego da ga gubimo u besmislenim birokratskim procedurama", podvlači on.

Kazao je da ima mnogo zajedničkih tema o kojima treba razgovarati i da je svaki razgovor dobar, jer on znači smirivanje tenzija, što je veoma važno, a neretko je to i dovoljan cilj.

U Sarajevu se, naglasio je, oseća apsolutno bezbedno i razmišlja i da izađe u grad kako bi sa običnim narodom razgovarao.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво