Vučić: Običan narod mi ne bi ništa dobacivao u Sarajevu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da putuje u Sarajevo bez straha i da ne želi da veruje u priče o planiranom napadu koje prenose pojedini mediji. Očekuje dobre razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel danas u Berlinu.

U izjavi novinarima, Aleksandar Vučić je rekao da ne želi da veruje da je tako nešto moguće, i da putuje opterećen drugom vrstom problema, koje treba da rešava u ime Srbije, a ne opterećen sobom.

Rekao je i da iz Berlina putuje pravo u Sarajevo.

"Znam da će me čuvati stotine ljudi iz njihove policije. Nemam nikakav strah ni bojazan. Da me puste da šetam slobodno kroz narod, siguran sam da mi niko iz običnog naroda ne bi ništa dobacio", naglasio je Vučić.

Ponovio je da se oseća apsolutno bezbedno i da ga ne zanimaju priče o napadu.

"Interesuje me samo šta možemo da uradimo za našu zemlju. Ne podnosim političare koji misle samo na sebe, a ne na zemlju", rekao je Vučić.

Vučić će u četvrtak u Sarajevu učestvovati na sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana, kojem će prisustvovati i evropski komesar Johanes Han.

"Ne bi bilo loše da Tači zaboravi na svoju sujetu"

Povodom pisanja pojedinih prištinskih listova da je kosovski premijer Hašim Tači odustao od insistiranja na formiranju kosovske vojske, Aleksandar Vučić je rekao da ne može ništa da tvrdi na osnovu novinskih tekstova, ali da bi to značajno relaksiralo odnose.

"To bi značajno relaksiralo naše odnose i spustilo tenzije. Bilo bi dobro da je to tačno, ali ne mogu da tvrdim na osnovu prištinskih medija", istakao je Vučić, dodavši da ne bi bilo loše da Tači na jedan dan zaboravi na svoju sujetu.

Premijer je istakao da je važno da postoje mir, stabilnost i tolerantan razgovor.

"Nadam se i želim da verujem da i Tači to razume", rekao je Vučić.

Upitan šta će Srbija da preduzme ukoliko se do septembra, kako pojedini mediji najavljuju, ipak formira kosovska vojska, Vučić je rekao da se nada da se to neće dogoditi, ali da će naša država reagovati.

"Sve što mogu da kažem je da smo juče dogovorili određene mere, ali o tome ću razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel", rekao je Vučić.

"Sa Merkelovom o EU, regionu, moliću za 'Železaru'"

Aleksandar Vučić je rekao da očekuje dobre razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel danas u Berlinu i da veruje da će se razgovarati o bilateralnim odnosima, regionu, o evropskom putu Srbije, ali i o dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će, što se regiona tiče, imati priliku da o tome Merkelovoj iznese svoje mišljenje i da će i taj razgovor doprineti stabilizaciji stanja na Zapadnom Balkanu.

Kako je rekao, razgovaraće i o dolasku još nemačkih investitora u Srbiju, ali i izneo podatak da je u Srbiju iz te zemlje došlo za dve godine više investitora nego u ostale zemlje regiona zajedno.

On je u tom smislu naglasio i da će sutra imati sastanke s predstavnicima nemačkih malih i srednjih preduzeća, a sve u cilju njihovog dolaska u Srbiju, i uopšte trgovinske i ekonomske saradnje.

"Izvesno je da ćemo razgovarati i o evropskom putu Srbije", rekao je premijer i dodao da će biti reči i o problemima na relaciji Beograd–Priština.

To su, poručio je, ključne teme, napominjući da će Merkelova imati svoju agendu, a da je on spreman da o svemu razgovara.

Kako je rekao, posebno će da traži njenu pomoć i podršku u vezi sa "Železarom Smederevo", što je za nas, kako je naveo, ključno pitanje, u smislu antidampinga, naših garancija i spremnosti da kontrolišemo reeksport.

Upitan da li očekuje da se posle sastanka s nemačkom kacelarkom pokrene dijalog s Prištinom, Vučić je rekao da će Merkelovoj izneti da se Srbija snažno zalaže za nastavak dijaloga, što je, tvrdi, jedini način da se reše problemi, ali je podsetio i da Albanci kažu da ne žele da nastave dijalog.

"Međutim, oni koji misle da je probleme moguće rešavati na drugačiji način, mislim da su na pogrešnom putu", rekao je Vučić.

Istakao je da će dijalog s Prištinom svakako biti jedna od tema razgovora sa nemačkom kancelarkom, ističući da je ona perfektno informisana o događajima na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao i da je počastvovan što će imati priliku da duže od dva sata razgovara sa Merkelovom, što je, kaže, velika čast i poštovanje za Srbiju.

"Hvala Merkelovoj, samo je još jednom pokazala zašto je ispred svih u Evropi", rekao je Vučić.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво