Tači: Kosovo formira vojsku bez obzira na NATO i SAD

Kosovski predsednk Hašim Tači poručio je da će Priština bez obzira na reakciju NATO-a i SAD nastaviti da radi na promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage.

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je Predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) kojim bi te snage kao funkciju imale i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, u potpunosti u skladu s Ustavom i zakonima koje je Kosovo izradilo i usvojilo "zajedno sa međunarodnom zajednicom".

Američka ambasada u Prištini upozorila je da će SAD preispitati bilateralnu saradnju ako vlasti u Prištini promene mandat BSK "bez ustavnog amandmana", dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je uznemiren predlogom da se stvore oružane snage Kosova.

Tači je kazao da Bezbednosne snage Kosova ne predstavljaju rizik po Balkan već da Balkanu preti opasnost od "ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih 'migova' i ruskih manevara u Srbiji".

"Ja sam i danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a, kome sam jasno naglasio vrednosti, okvir i buduću viziju Bezbedonosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Kosovo", rekao je Tači.

Tači je dodao da zahvaljuje "NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova".

"Ali isto tako želim da naglasim da je ovaj angažman u potpunosti koordinisan i ima potpuni politički koncenzus na Kosovu, i potpuno je transparentan pred međunarodnom zajednicom. Nije u pitanju jednostrano delovanje. Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto se neće desiti", poručio je Tači.

Tači je dodao da je juče u telefonskom razgovoru od premijera Srbije Aleksandra Vučića "zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promena o Bezbednosnim snagama".

"Ne možemo da postanemo deo NATO-a bez osnivanja vojske. Čekali smo tri godine na srpske poslanike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje vojske Kosova, jer su pod uticajem Beograda. Sada smo prinuđeni da nastavimo sa planom B, izmenom zakona, što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je Tači.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара