Svečani doček za Nišanija u Bujanovcu

Predsednik Albanije Bujar Nišani boravio je u jednodnevnoj poseti opštinama Bujanovac i Preševo gde živi većinski albansko stanovništvo. Prvog albanskog predsednika koji je došao u Srbiju posle 69 godina, na administrativnom prelazu Končulj, u ime Vlade Srbije, dočekao je predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković.

Nišanija su ispred zgrade opštine Bujanovac dočekali predsednik te opštine Šaip Kamberi i predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, koji je i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Ispred zgrade opštine Nišaniju je upriličen i svečani doček, a članovi KUD-a iz Bujanovca nosili su albansku narodnu nošnju.

Reporter RTS-a javlja da tom prilikom nije intonirana himna Republike Albanije, kako je Tanjug ranije preneo, ali ni himna Srbije.

Ispred zgrade opštine, građani su pozdravili Nišanija mahanjem albanskim zastavicama.

Nišani je poručio da su poseta premijera Albanije Beogradu i poseta premijera Srbije Tirani ukazale na važne trenutke za izgradnju i učvršljivanje odnosa dve zemlje.

"To se odnosi na pravo na obrazovanje, potrebu nacionalnih simbola, pravo na privredni razvoj koji će biti učvršćen daljim razvojem i unapređenjem odnosa između Albanije i Srbije", rekao je Nišani i istakao da sve ove dogovore i sporazume treba pretvoriti u akcioni plan kako bi se radilo na njihovoj realizaciji.

Bezbednost u Bujanovcu zbog posete Nišanija je povećana, ali na ulicama nije vidljivo prisustvo pripadnika policije. 

Predsednik Albanije je u posetu Bujanovcu i Preševu došao na poziv predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija. Uoči posete, postavljeni su bilbordi sa porukom: "Dobro došli, predsedniče", ispisanom na albanskom jeziku.

Prvog albanskog predsednika koji je došao u Srbiju posle 69 godina sačekao je predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković, koji kaže da mu je Nišani zahvalio na svim aktivnostima koje je država Srbija učinila da se ta poseta ostvari i da protekne u najboljem mogućem redu.

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković smatra da bi osnovni cilj posete predsednika Albanije Bujanovcu i Preševu moglo da bude uspostavljanje boljeg razumevanja i uspešnije saradnje između Srbije i Albanije.

"To može da bude na dobrobit građana koji žive na ovom prostoru i na prostoru Albanije", rekao je Stanković Tanjugu.

On je dodao da se nada da će poseta omogućiti i brojne zajedničke aktivnosti na poboljšanju uslova saradnje u obrazovanju, kulturi, ali i na ekonomskom polju.

Kamberi: Poseta Nišanija dokaz dobrosusedskih odnosa Albanije i Srbije

Predsednik Opštine Bujanovac, Šaip Kamberi izjavio je da poseta predsednika Albanije tom gradu pokazuje dobrosusedske odnose Albanije i Srbije koje su obe na putu ka Evropskoj uniji, prenosi Beta.

Kamberi je na konferenciji za novinare u Bujanovcu rekao da je s predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem koji je na poziv lokalne samouprave danas posetio Bujanovac, razgovarao i o mogućnostima da opštine na jugu Srbije, u kojima živi albansko stanovništvo, bliže sarađuju sa institucijama u Tirani.

"Pravo je matične zemlje da brine o svojim građanima koji žive na teritoriji druge zemlje. Pozvali smo institucije Albanije da direktno investiraju u preševsku dolinu", rekao je Kamberi i naveo da je lokalna samouprava u Bujanovcu konkurisala kod Ministarstva obrazovanja Albanije za dva projekta o obnove osnovne škole u selu Samoljica.

Odgovarajući na pitanje novinara, Kamberi je rekao da Republika Albanija neće uticati na to da li će albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca podržati nekog od predsedničkih kandidata na izborima za predsednika Srbije.

"Pitanje je da li su kandidati za predsednika Srbije zainteresovani da razgovaraju s predstavnicima neke manjine i da li priželjkuju njihov glas. Do sada nas nijedan od kandidata nije kontaktirao", rekao je Kamberi. 

Predsednik Albanije završio je posetu obilaskom nove škole u Velikom Tnovcu i susretom sa žiteljima Preševa. 

Inače, Nišani je prvi predsednik Albanije u poseti Srbiji, nakon Envera Hodže 1948. godine. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара