Tači: Izmenom zakona o BSK-u, formiraćemo kosovsku vojsku

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će kosovska vojska nastati promenom postojećeg zakona o Bezbednosnim snagama Kosova i da je u tom pravcu već preduzeo inicijativu.

"Moderni ustav Kosova, meni kao vrhovnom komandantu Bezbednosnih snaga Kosova daje dovoljno nadležnosti da preduzmem sve potrebne zakonske postupke kako bi dosta očekivana transformacija osnivanja Vojske Kosova postala realnost i putem izmene zakona o BSK-u", rekao je Tači na ceremoniji "Epopeja OVK" u Prištini.

Tači je naveo da kao predsednik, "jako želi da se proces transformisanja BSK-a u Vojsku Kosova dogodi onako kako su se trudili tokom ove tri godine, putem transparentnog procesa koji će pratiti ustavne izmene, ali da tako nešto nije stiglo da se uradi".

"Kao što to očekuju i svi građani Kosova, preko novog Zakona o bezbednosnim snagama Kosova, Bezbednosne snage Kosova će za misiju imati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, građana i zajednica, imovine i interesa Kosova, kao i da doprinese u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti", istakao je Tači.

Izmena misije i nove obaveze koje će dobiti BSK u skladu sa novim zakonom, prema mišljenju Tačija, činiće BSK jednom modernom, profesionalnom vojskom, zaštitnog karaktera, koja će biti dizajnirana da brani građane Kosova i koja će biti u službi očuvanja mira u regionu i u svetu, kad kode se od Kosova bude tražilo da da doprinos u tom pravcu.

"Ova transformacija koja je prirodna i zakonska, u potpunosti je i ustavna i neophodna,  kako bi BSK započele i zvanično proces učlanjenja u NATO. Dakle pozivam države članice NATO-a da nastave da pomažu BSK onako kako su to činile i do sada", rekao je Tači.

Tači je naveo da će misija NATO-a odnosno KFOR-a na Kosovu nastaviti da funkcioniše kao i uobičajeno i ova transformacije neće uticati na misiju i obaveze KFOR-a na Kosovu. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара