Izveštaj Odbora EP, pohvaljen ekonomski napredak u Srbiji

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je sa velikom većinom Izveštaj o Srbiji, kojim se EU poziva na otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, a Beograd – da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava i na normalizaciju odnosa sa Kosovom. Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio izveštaj o Kosovu izvestioca Ulrike Lunaček.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je sa 55 glasova "za" i dva "protiv" usvojio nacrt teksta izvestioca za Srbiju Dejvida Makalistera, koji je dopunjen kompromisnim amandmanima evropskih poslanika.

Izveštaj ocenjuje da se Srbija nalazi na dobrom putu evropskih integracija, a EU se poziva na otvaranje "i drugih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, koja su tehnički spremna". 

Pohvaljeni su ukupan ekonomski napredak u Srbiji, "aktivna uloga Srbije u borbi protiv terorizma" i značajna uloga koju zemlja ima u međunarodnoj i regionalnoj saradnji u borbi protiv narkotika.

Istovremeno, evropski poslanici od Srbije traže da se vlasti u zemlji fokusiraju na reforme u oblasti vladavine prava, a insistira se na nezavisnom pravosuđu, borbi protiv korupcije, poboljšanju situacije u medijima u zemlji, ispitivanje slučajeva preterane upotrebe sile od strane policije prema građanima, kao i slučaj Savamala. 

Srbija se poziva da pojača napore u rešavanju "bilateralnih pitanja sa susedima u skladu sa međunarodnim pravom", da "u potpunosti primeni postojeće bilateralne dogovore sa susedima", ali i da "progresivno" uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, sa posebnim naglaskom na politici prema Rusiji.

Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, u EP naglašavaju da je implementacija dogovorenog u okviru dijaloga ključna, a formiranje Zajednice srpskih opština jedan od prioriteta. 

Danas usvojeni izvešataj o Srbiji trebalo bi da krajem aprila, posle predsedničkih izbora u Srbiji, bude izglasan u formi Rezolucije EP o Srbiji.

Odbor EP usvojio izveštaj o Kosovu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Kosovu izvestioca Ulrike Lunaček.

Za izveštaj, koji je podnela Lunačekova, glasalo je 40 članova Odbora, 12 je bilo protiv, a pet se uzdržalo od glasanja.

Predstavljajući svoj izveštaj Odboru, Lunačekova je juče ocenila da na obe strane nedostaje implementacija sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine – privremene vlasti pre svega o Zajednici srpskih opština, a Beograd oko upravljanja prelazima, sporazuma o energetici i katastra.

Izrazila je nadu da će kosovska skupština što pre ratifikovati sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, podsećajući da je to poslednja prepreka na putu dobijanja vizne liberalizacije.

Isto tako pozvala je Srpsku listu da se vrati u skupštinu, jer će to pomoći izglasavanju preostalih sporazuma, među kojima je i zakon o verskim zajednicama.

"U izveštaju pozivamo članove Srpske liste da deluju i rade kao građani Kosova, a ne da idu po mišljenje u Beograd", rekla je Lunačekova.

Ona je ukazala da će svoj izveštaj izmeniti i dodati da je Bangladeš priznao Kosovo, čime je, kako je rekla, nezavisnost Kosova priznalo 114 država sveta, više od polovine članica UN.

S tim u vezi je u izveštaju pozvala pet zemalja EU, koje do sada to nisu učnile, da priznaju nezavisnost Kosova, dodajući da bi to bilo korisno za ceo region, i doprinelo bi stabilnosti.

Lunačekova je podvukla da je nezavisnost Kosova ireverzibilna stvar, i da neće biti povlačenja.

Srbiju je kritikovala zbog voza koji je, kako je rekla, uputila na Kosovo sa porukom "Kosovo je Srbija". "Dobrosusedski odnosi nisu provokacija", poručila je Lunačekova.

Takođe je zatražila od Srbije ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji, koji je ranije korišćen za borbu protiv protivnika Slobodana Miloševića, a sada protiv Ramuša Haradinaja.

Evropski parlament će glasati u plenumu o izveštaju o Kosovu u aprilu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи