Vučić sa premijerom Hesena: Srbija na dobrom ekonomskom putu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer nemačke Savezne pokrajine Hesen Folker Bufije saglasili su se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu. Smatraju da je potrebno očuvati političku i pravnu stabilnost, i dodatno popraviti poslovni ambijent. Bufije poručio da je Srbija ključna država regiona.

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom nemačke pokrajine rekao da Hesen ima osam puta veći BDP nego Srbija, iako je po broju stanovnika nešto manji, te da je, sa još tri nemačke pokrajine, najznačajniji deo Nemačke za Srbiju, jer tu izvozimo 75 odsto ukupne robe koja ode u Nemačku. 

Premijer je rekao da kompanije iz Hesena zapošljavaju osam hiljada radnika u Srbiji, od "Štade", koja je naveći investitor, do "Norma grupe" i "Kontinentala".

"To je za nas od velikog značaja i želimo da unapređujemo tu saradnju", rekao je Vučić i zahvalio Bufijeu na podršci. 

Premijer je rekao i da je Bufijea upoznao sa ekonomskim parametrima, koji su bolji nego ranije.

"Saglasili smo se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali da je potrebno još mnogo toga da promenimo, da održimo političku stabilnost i da osiguramo pravnu sigurnost i popravljamo poslovni ambijent", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će Srbija učiniti sve kako bi popravila ekonomsku situaciju, ali i unapredila političku stabilnost, što će stvoriti uslove za dolazak još više kompanija iz Hesena.

Kako je objasnio, u odnosu na 2010, kada je trgovinska razmena sa tom nemačkom pokrajinom bila 143 miliona evra, u 2016. je bila više nego duplo veća – 314,6 miliona evra.

Vučić je rekao da je veoma ponosan na to što smo privukli nemačke kompanije koje posluju u Srbiji, a svoj proizvod izvoze u Nemačku, jer je to dovelo do toga da postoji suficit u trgovinskoj razmeni sa Hesenom. On je dodao i da je izvoz Srbije u Hesen veći od izvoza Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije zajedno.

Vučić je naveo i da je premijera pokrajine Hesen upoznao sa idejom koja je, kako je rekao, od ključnog značaja, a to je istinska carinska unija zemalja zapadnog Balkana i stvaranje većeg tržišta koje bi se integrisalo u još veće – tržište Evropske unije.

Premijer je naveo i da smo od Bufijea dobili podršku i za naše evropske integracije i podsetio na to da smo otvorili juče dva nova poglavlja u pregovorima sa EU, istovremeno se zahvalivši nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na svemu što je činila i što čini da pomogne naporima Srbije u tom procesu, ali i na podršci za sve buduće projekte i onome što možemo zajednički da radimo.

Prema njegovim rečima, Bufije je iskreni prijatelj Srbije, zna delom i naš jezik jer mu je majka iz Pazove. Dodao je da je premijer Hesena razgovarao sa podunavskim Švabama juče.

U tom smislu, Vučić je najavio i da će i on više razgovarati sa njima posebno kako bi se uspostavlila bolja saradnja i u kontekstu Dunavske strategije, ali i Novog Sada kao buduće kulturne prestonice Evrope, i najavio nova velika ulaganja u Vojvodinu.

Naveo je i da će u svojim poslednjim nedeljama kao premijer raditi da obezbedi što veći dolazak privrednika iz Hesena i uopšte stranih investitora, i da što više posetilaca iz te Nemačke pokrajine dođe u Srbiju.

Bufije: Srbija ključna država regiona

Premijer  Hesena Folker Bufije istakao je da je situacija u EU teška, da se svetska politika menja, zbog čega je važno da Evropa bude jedinstvena, što nije moguće postići bez stabilizacije regiona Zapadnog Balkana, u čemu Srbija ima centralnu ulogu.

Bufije je, nakon razgovora sa premijerom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za štampu kazao da je EU nepotpuna bez zemalja zapadnobalkanskog regiona.

"Mi smo ovde pre svega jer je Srbija ključna država regiona i zato želimo da vas ohrabrimo, vladu i građane, da nastavite reformski rpoces, a tamo gde možemo da pomognemo, pomoći ćemo. Nismo ovde da delimo lekcije već da pružimo konkretnu podršku u cilju zajedničke budućnosti", rekao je Bufije.

Takođe je rekao da je doputovao sa delegacijom pokrajine Hesen, u kojoj su predsednik pokrajinske skupštine i predstavnici stranaka, što pokazuje koliko je veliko interesovanje koje u tom delu Nemačke vlada za Srbiju.

Bufije je istakao da je delegacija u Srbiji kako bi još više produbila odnose.

"Sa velikim interesovanjem pratimo reforme koje se sprovode i to podržavamo. Premijer Vučić je ukazao na to da je iz njegove pespektive razvoj za bolju budućost, ne samo Srbije već i svih zemalja regiona, u Evropskoj uniji – u čemu se slažemo. Činjenica da su juče otvorena dva nova poglavlja pokazuje da i u Uniji priznaju reformske uspehe", objasnio je Bufije.

Ukazao je na snažnu ekonomsku povezanost Hesena sa Srbijom, koju želi, kako je dodao, da produbi, i ujedno da skrene pažnju preduzetnika u Hesenu na Srbiju, kako bi se povećalo interesovanje.

Bufije je kazao da očekuje dalje jačanje ekonomske saradnje, ali i saradnje u drugim oblastima, kao što su dualno obrazovanje i visoko školstvo.

Naveo je da parlament Hesena ima partnerstvo sa skupštinom Vojvodine, te da će Hesen posebno da se angažuje oko Novog Sada – kulturne prestonice 2021. godine.

Bufije je, konstatujući da postoje zajednički interesi, kazao da želi da se ide korak dalje.

"Ekonomska razmena sa Srbijom je veća nego sa drugim zemaljama oko Srbije. To pokazuje veliki značaj i zato verujemo da će, ako se nastavi reformski proces, za šta vas ohrabrujemo, građani osetiti da ide napred i da će imati dobru budućnost", rekao je Bufije.

Prema rečima Bifijea, sa Vučićem je otvoreno razgovarao o situaciji u poslednje dve decenije, ukazavši na to da je poseban izazov Kosovo, ali da je tu i zabrinutost oko BiH.

"Saglasni smo da se ne smeju prećutati stvari, već se mora naći zajednička budućnost, iako je teško", dodao je Bufije, zahvalivši premijeru zbog namere da prizna nasleđe podunavskih Švaba. On je naveo da je prvi put bio u Srbiji kao dete, 1963. godine.

Kako je dodao, puno vremena je trebalo, i više generacija, da se stvari dovedu na svoje mesto.

Višečlana delegacija pokrajine Hesen, koju su predvodili premijer Folker Bufije i predsednik Parlamenta te pokrajine Norbert Kartman, posetila je opštinu Stara Pazova i tom prilikom se upoznala sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem tog podneblja.

Vučić je Hesen posetio krajem marta prošle godine, kada se sastao sa premijerom te nemačke pokrajine.

"Srbija je dobro mesto za investicije i to bi trebalo iskoristiti, kako bi mladi ljudi imali dobru perspektivu", izjavio je tada Bufije na sastanku u Vizbadenu.

Naveo je i da je osnov napretka svake države stabilna politička situacija, jer niko neće da investira u zemlju u kojoj nema stabilnosti, i prihvatio je Vučićev poziv da poseti Srbiju, što je sada i učinio.

Iz nemačke pokrajine Hesen u Srbiji posluju kompanije kao što su "Štada", "Frezenijus", "Meser", "Norma".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи