Pastor i Mirović sa delegacijom iz Hesena

Predsednik parlamenta nemačke pokrajine Hesen Norbert Kartman i premijer Folker Bufije borave u Srbiji, a u Novom Sadu su se sastali sa kolegama iz Vojvodine, Ištvanom Pastorom i Igorom Mirovićem.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zajedno sa potpredsednicima pokrajinskog parlamenta, razgovarao je sa članovima visoke delegacije nemačke pokrajine Hesen, s ciljem unapređenja saradnje.

Pastor je podsetio na to da je pre pet godina potpisana zajednička izjava kojom su parlamenti Vojvodine i Hesena stvorili institucionalni okvir za bližu saradnju u različitim oblastima, te da je zajednički interes parlamenata, vlada, ali i građana dve pokrajine da se ona popuni konkretnim sadržajem.

"Skupština AP Vojvodine je strateški opredeljena ka stvaranju partnerstva sa drugim ervopskim regionima, kao i jačanje i produbljivanje saradnje sa onima sa kojima su ti odnosi već uspostavljeni. Među njima, Hesen sigurno ima posebno mesto, kako zbog dosadašnjih investicija i privrednih ulaganja, tako i zbog iskrenih prijateljskih odnosa", istakao je Pastor.

Kartman i Bufije su naglasili da su spremni da oblasti privrede, kulture i nauke stave u fokus buduće saradnje sa AP Vojvodinom, kao i da su spremni da sa svoje strane ulože dodatni napor kako bi se privredni subjekti, univerziteti, naučne i kulturne institucije povezale, a saradnja oživela.

Na sastanku dve delegacije razgovaralo se i o koracima koje Srbija sprovodi u procesu evropskih integracija, te je izraženo posebno zadovoljstvo zbog današnjeg otvaranja dva nova pregovaračka poglavlja u ovom procesu.

Pastor je naglasio da je proces otvaranja pregovaračkih poglavlja značajan zbog približavanja Srbije EU, ali i zbog unutrašnjeg uređenja Srbije, jačanja institucija i vladavine prava.

Sa delegacijom iz Hesena sastao se i predsednik vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

Prema rečima Mirovića, poseta delegacije na ovako visokom nivou je izuzetna prilika da se razgovara o unapređenju dosadašnje saradnje sa Hesenom i naglasio da podaci o dosadašnjim ulaganjima nemačkih kompanija, kao i saradnja parlamenata dve regije, otvaraju prostor za bližu institucionalnu međuregionalnu saradnju, saopštio je Biro za odnose sa javnošću pokrajinske vlade.

Mirović je predložio saradnju privrednih komora i razvojnih agencija radi kvalitetnije promocije potencijala koje Vojvodina ima, kao i podsticaja onim aktivnostima kojima se obezbeđuje ubrzani privredni rast.

Premijer Hesena Folker Bufije izrazio je spremnost da se saradnja unapredi u praktičnom smislu, pozvao da se predstave u Hesenu i izneo da Vojvodina ima dobre izglede da nađe nove investitore iz ove pokrajine. On je, takođe, pozvao predstavnike AP Vojvodine da se pridruže u zajedničkim aktivnostima Hesena u Briselu, u kojima učestvuju regioni iz pet zemalja.

Sagovornici su se složili da i u oblastima kulture i sporta ima mesta za saradnju. U tom smislu, predstavnici savezne pokrajine Hesen rekli su da su veoma zainteresovani da podrže i učestvuju u projektima Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021. i Omladinska prestonica 2019. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво