Otvorena poglavlja 20 i 26 u pregovorima sa EU

Srbija je otvorila još dva nova poglavlja u pregovorima sa EU. Reč je o poglavlju 20, koje obuhvata preduzetništvo i industrijsku politiku, i o poglavlju 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje. Otvaranje poglavlja je važna vest za Srbiju, a naš tim je obavio značajan posao, rekao je premijer Aleksandar Vučić za RTS.

Poglavlje 26 je istovremeno i privremeno zatvoreno, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije.

Srbija je u dosadašnjem toku pregovora o članstvu sa EU otvorila osam od ukupno 35 poglavlja.

Potpredsednik malteške vlade, zemlje koja predsedava EU, Luiz Grek i evropski komesar za proširenje Johanes Han istakli su, posle međuvladine konferencije na kojoj su otvorena dva nova poglavlja u pristupnom procesu Srbije, da je to dokaz ozbiljnog pristupa i rada Srbije.

Han je izrazio uverenje da će tokom ove godine zasigurno biti otvorena dalja poglavlja.

"Mogu garantovati da će EU dati rezultate kada Srbija daje rezultate. Predizborna kampanja u Srbiji ne sme voditi ka obustavi rada na reformama, već je neophodno dati nove impulse", poručio je Han.

"EU danas šalje pozitivan signal da i pored brojnih izazova nastavlja sa procesom proširenja. Na međuvladinoj konferenciji bili smo u mogućnosti da otvorimo dva poglavlja na osnovu postignutog napretka Srbije", rekao je Grek.

Na konferenciji za štampu, Grek je izrazio zadovoljstvo što je otvoreno poglavlje 20 koje se tiče preduzetništva, ali i otvoreno i privremeno zatvoreno poglavlje 26 koje se tiče kulture i obrazovanja.

"To su dva važna poglavlja čije će efekte osetiti građani", uveren je Grek.

Naglasio je da je EU otvaranjem poglavlja pokazala da se nastavlja pozitivan trend u pregovorima i istakao da je, sa druge strane, Srbija pokazala da želi da nastavi odličnim sprovođenjem reformi.

Podsetio je da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, na prošlom neformalnom sastanaku na Malti, rekla da je neophodno da pristupni proces Srbije bude visoko u prioritetima EU, jer su Srbija i zapadni Balkan važni za mir.

EU je, prema njegovim rečima, odlučna da ispuni svoja obećanja, a malteško predsedavanje veruje u promene koje donosi pristupni proces.

Grek je istakao da će EU podržati reforme, napredak i blagostanje u svom susedstvu, zbog čega je važno da EU može prikazati opipljive rezultate, jer Unija suočena sa krizama i temama zbog kojih među građanima vlada strah i nepoverenje u EU.

"U tom teškom okruženju je važno nastaviti pristupni proces. To je u interesu zemalja kandidata i same EU. Malta želi da podstakne dalje pristupni proces", naglasio je Grek.

Na pitanje o konkretnom napretku u pregovorima Srbije, koji se očekuje tokom predsedavanja njegove zemlje do sredine ove godine, nije želeo da iznosi procene, ali je napomenuo da ima napretka u pripremama za poglavlje 29, o carinskoj uniji, i u poglavljima 6 – o pravu privrednih društava, i 7 – o pravu intelektualne svojine.

Čestitao je Srbiji i ministarki za evropske integracije i njenom timu na napretku i rekao da je potrebno nastaviti reforme u oblastima poput pravosuđa, ekonomije, uprave.

Han je naveo da je činjenica da je održana druga međuvladina konferencija u samo dva meseca dokaz da Srbija ozbiljno radi na reformama.

Pohvalio je Srbiju i njen pregovarački tim za otvaranje osam i zatvaranje dva poglavlja u pristupnom procesu.

Podsetio je na to da se Srbija obavezala za napredak u oblasti vladavine prava i u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Otvaranje daljih poglavlja, prema njegovim rečima, pokazuje da je perspektiva Srbije da pristupi Uniji ozbiljna, a da se, kada je reč o obrazovanju i preduzetničkoj politici, može već uvrstiti među članice.

Ukazao je na dobru saradnju EU i Srbija u oblasti obrazovanja, što omogućava studentima da preko programa "Erazmus plus" studiraju u Uniji i obrnuto, a preduzetnicima da dobiju sredstva iz fondova predviđenih za to.

Takođe je podsetio na to da će Prestonica evropske kulture 2021. biti Novi Sad, najavivši da će biti pripremljen zajednički program i da će EU to kofinansirati.

Joksimović: Otvaranje poglavlja dobra vest za Srbiju

Otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa EU je pokazatelj solidne dinamike i impuls za još intenzivniji rad na reformama, izjavila je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, istakavši da je to dobra vest za Srbiju.

"Nastavljamo evropske integracije, bićemo, nadam se, još efikasniji u budućnosti. Mislim da građani mogu da budu zadovoljni načinom na koji je Srbija predstavljana i kako je percipirana od strane EU kao odgovoran kandidat, odgovorna i ozbiljna država, a za to su zaslužni građani koji podržavaju evropski put Srbije", rekla je Joksimovićeva na konferenciji za novinare u Briselu posle međuvladine konferencije na kojoj su otvorena poglavlja 20 i 26.

Navela je da uvek može bolje, te da će u zavisnosti od brojnih okolnosti integracije nekad ići brže a nekad sporije, ali da otvaranje još dva poglavlja predstavlja solidnu dinamiku, koja daje dobar osnov da Srbija vidi da su njeni rezultati vrednovani, kao i da to pruža impuls za još intenzivniji rad na reformama u budućnosti.

Ministarka je rekla da su reforme veoma važne, a da ih Srbija sprovodi ne zato što to Brisel očekuje ili zato što želi da udovolji željama Brisela već zato što želi da unapredi društvo i usaglasi se i harmonizuje sa standardima života i rada u EU.

"EU je i dalje ipak u svetu najbolje mesto za život i rad i Srbija želi da u budućnosti pripada tom društvu", rekla je Joksimovićeva i dodala da reforme najpre treba da osete građani, a da se u pregovaračkom procesu manifestuju kroz otvaranje poglavlja.

Ministarka je rekla da je otvaranje poglavlja 20, koje se tiče preduzetništva i industrijske politike, veoma važno, te da ga građani i Vlada vide kao jedan od velikih i važnih potencijala za razvoj ukupne privrede i ekonomske situacije.

Navela je da će mala i srednja preduzeća i nova industrijska politika biti kičma srpske ekomonije, jačanja konkuretnosti srpske privede na evropskom tržištu, te da je zato veoma važno što je otvoreno poglavlje 20.

"Jačanje konkurentnosti, podsticaji malim i srednjim preduzećima, razvoj preduzetničkog duha, ekonomija zasnovana sve više na znanju i delom na digitalizaciji su stvari koje su u zemljama EU već dugo razvijene i prisutne i to daje veliki impuls razvoju i ukupnom rastu zemalja u EU", naglasila je ministarka.

Govoreći o otvaranju Poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja, kulture, sporta i omladine, Joksimovićeva je rekla da, iako je to poglavlje trebalo da bude otvoreno u decembru prošle godine, nije kasno da to bude učinjeno i sada, te da to poglavlje tretira važna pitanja za građane Srbije.

Srbija će imati mogućnost da osnaži učešće i kapacitete za korišćenje fondova i programa koje već koriste, poput "Erasmusa" i "Horizona". Otvaraće se mogućnosti za putovanja mladih, studentske razmene.

"To je ono što će osetiti svaki građanin Srbije", naglasila je Joksimovićeva.

Navodeći da će ove godine biti održani izbori u važnim zemljama Evropske unije – Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji – Joksimovićeva je rekla da je Srbija svesna da će to uticati na agendu proširenja, koja možda neće biti toliko u fokusu.

"Ali sa druge strane, u nekoj sinergiji i zajedničkom radu, moramo da objasnimo građanima EU zašto je proširenje najbolja politika, a mi u zemljama kandidatima moramo da uverimo naše građane zašto je evropski put najbolji put stabilnosti, izvesnosti i ekonomskog napretka", navela je Joksimovićeva.

Za to je potrebna saradnja, kaže ministarka, i dodaje da veruje da Srbija ima razumevanje u Evropskoj komisiji i državama članicama da je evropski put Srbije stabilan i siguran.

Navela je da vlada radi na dva koloseka – jedan su reforme Srbije, a drugi saradnja, ne samo u regionu već i u najširem smislu te reči.

"Reforme i saradnja treba da obeleže naš evropski put i da doprinosu onome što je cilj svakog građanina, a to je unutrašnji razvoj Srbije, ukupan razvoj Srbije i približavanje standardima EU, što će u krajnoj liniji značiti bolji životni i radni standard građana", zaključila je Joksimovićeva.

Na vest o otvaranju novih poglavlja reagovao je i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, koji je rekao da Srbija ide unapred na putu približavanja EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво