Guteresov izveštaj prvi put pred SB UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će danas, na sednici kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, razmotriti redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu.

Kako je saopštila medijska služba predsednika, Nikolić će se u Njujorku sastati sa Vladimirom Jelčenkom, stalnim predstavnikom Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama, predsedavajućim Saveta bezbednosti.

U izveštaju UNMIK-a, kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine, ocenjeno je da slabi posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.

Taj izveštaj UNMIK-a prvi je koji podnosi Antonio Guteres, koji je u januaru stupio na položaj generalnog sekretara UN.

Kako se navodi u tekstu, tokom pomenutog perioda napetosti između Prištine i Beograda dostigle su "zabrinjavajuć nivo, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima".

Generalni sekretar svetske organizacije ukazao je na to da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU".

U izveštaju se izražava i zabrinutost zbog, kako se navodi, rastućih tenzija i eskaliranja međusobnog optuživanja, karakterističnih za odnose Prištine i Beograda tokom poslednja tri meseca, posebno jer se to događalo u trenutku jačanja etničkih napetosti i zaoštrene političke retorike u širem regionu.

"Pozivam lidere obeju strana da budu oprezniji i uzdržaniji u iznošenju javnih stavova, da izbegavaju zapaljivi jezik i da svoje stavove iznose isključivo mirnim putem i kroz odgovoran dijalog", poručuje generalni sekretar.

On poziva obe strane i da se pridržavaju sporazuma koje su već postigle u procesu dijaloga pod posredovanjem EU, "u dobroj veri i bez neprikladnih odlaganja".

"Podsećam lidere da napredak nije neizmenjiv i da, ako proces ne krene napred, ili ako ne budu obezbedili opipljiva poboljšanja koja narod u potpunosti očekuje, postoji rizik od nazadovanja, što može biti opasno", navodi se u izveštaju.

Izveštaj pokriva period tokom kojeg su na funkciji generalnog sekretara UN bili Ban Kimun, do 31. decembra 2016, i Guteres, od 1. januara 2017.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво