Srbija na putu ka EU, može li brže

Na međuvladinoj konferenciji sa EU, Srbija u ponedeljak otvara poglavlje 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju. Istovremeno poglavlje 26 privremeno se zatvara. Ministarka Jadranka Joksimović ističe da je važno za Srbiju da zadrži dinamiku pregovaračkog procesa i da otvaranjem poglavlja raste rejting zemlje. Srbija je do sada otvorila osam, a privremeno zatvorila dva, od ukupno 35 poglavlja.

Na putu ka članstvu u EU, Srbija mora da pređe 35 koraka, odnosno poglavlja. Reforme su dug proces za sve zemlje kandidate. Da li su motor promena u Srbiji i dinamika otvaranja poglavlja zadovoljavajući ili može bolje i brže?

"Mislim da je to jedna solidna dinamika, uvek može bolje, ali ni ovo nije zanemarljivo, u svim okolnostima u kojima se EU nalazi danas mislim da Srbija pokazuje jednu dobru pripremljenost, vide nas kao ozbiljnog kandidata, kao ozbiljnu državu", rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Otvaranje poglavlja, ističu upućeni, nije kraj, već početak pravog posla. Najvažnije je kako ih zatvoriti.

"Ukoliko se tokom tog procesa verifikacije identifikuje da neke stvari nisu učinjene dovoljno dobro i kvalitetno onda se to poglavlje privremeno ponovo otvara i započinju pregovori o tom pitanju koje je identifikovano kao problem", kaže Nataša Dragojlović, kordinatorka Nacionalnog konventa o EU.  

Pregovori sa EU i reforme tokom tog procesa prilika su za sve kategorije društva da traže poboljšanje svog položaja. 

"Vlada i oni koji pregovaraju u naše ime moraju imati sluha za zahteve, potrebe i interese različitih kategorija građana i privrede i da formulišu pregovaračke pozicije pred Briselom, da se što pre i što kvalitetnije ide u susret članstvu u EU", kaže Nataša Dragojlović.

Ministarka Joksimović kaže da zemlju evropske integracije teraju da i tamo gde biste bili lenji pokažete rezultat.

"Ja mislim da to nije loše za nas, pa niko ne radi ništa zbog Brisela, već zbog sebe, niko nas ništa ne tera", ističe Joksimovićeva.

Poglavlje 26 koje se tiče kulture i obrazovanja, biće odmah i privremeno zatvoreno, jer u toj oblasti, ocenjuju upućeni, nema zajedničkih merila. Da li je za Srbiju otežavajuće ili olakšavajuće kada se za neka poglavlja ne traži harmonizacija, već je prepušteno zemlji kandidatu da sama uredi određenu oblast?  

Ana Vušurović Lazarević iz Centra za obrazovne politike kaže da je pozitivna strana to što je Srbija sama odgovorna za oblast iz poglavlja 26 - sama odlučuje šta može da primeni, ne obavezuje se za neke stvari koje nije spremna da implementira i ne dolazi do usvajanja nekih deklarativnih principa koji se u praksi ne sprovode.

Sa druge strane mana je to, kako kaže, što nema pritiska iz EU da se neke stvari urede.

"Ako napravimo analogiju sa poglavljem 23 koje se bavi pitanjem obrazovanja nacionalnih manjina, vidimo da je država mnogo revnosnija, i brže deluje u tim oblastima zbog toga toga što postoje zahtevi i principi koji moraju da se usklade", kaže Ana Vušurović Lazarević.

Ministarka Joksimović veruje da ćemo za ovu godinu tehnički biti spremni za još sedam poglavlja, a da li će ona biti otvorena zavisi od političke volje i okolnosti u samoj Uniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи