Dačić: Srbija očekuje ubrzanje pristupnog procesa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je u razgovoru sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom da Srbija očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu. Dačić kaže da je dugoročno neodrživ pristup da se napredak Srbije primarno vrednuje kroz napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić i Danijelson potvrdili su u razgovoru da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da reformski proces i aktivnosti koje Vlada Srbije sprovodi, idu u dobrom pravcu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da Srbija očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu, ističući da je Srbija pokazala visok reformski kapacitet i raspolaže jakim administrativnim kapacitetima.

Ukazao je da je dugoročno neodrživ i kontraproduktivan pristup da se naš napredak u pristupnim pregovorima primarno vrednuje kroz napredak u dijalogu Beograda i Prištine, čiji uspeh zavisi od spremnosti obe strane da deluju u interesu stabilnosti.

Na taj način, kako smatra, umanjuje se značaj sveukupnih reformi koje se sprovode u procesu pristupanja i veći značaj daje političkim pitanjima.

Istaknuto je obostrano zadovoljstvo što će 27. februara, na Petoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, biti otvorena još dva pregovaračka poglavlja, poglavlje 20 (industrijska politika i preduzetnišštvo) i poglavlje 26 (obrazovanje i kultura), koje će istovremeno biti i zatvoreno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dinamika pristupnog procesa Srbije ocenjena je kao stabilna, jer ćemo uskoro imati otvorenih osam pregovaračkih poglavlja, dok će dva poglavlja biti privremeno zatvorena.

Razgovarano je i o nastavku evropskih integracija i otvaranju novih poglavlja u narednom periodu.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećem Samitu o zapadnom Balkanu, koji se u okviru "Berlinskog procesa" održava u Trstu 12. jula.

Dačić je informisao sagovornika o aktivnostima koje se sprovode u okviru "Agende povezivanja", saradnje mladih u regionu, kao i o inicijativi da se na Samitu razgovara o jačanju integracije u regionu na ekonomskom planu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво