Iz IPA fondova za prekograničnu saradnju 284 miliona evra

Srbija će do 2020. godine na raspolaganju imati 284 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije za programe pogranične saradnje sa sedam zemalja regiona i dva transnacionacionalna programa, izjavila je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović je, otvarajući regionalni forum o prekograničnoj saradnji u Beogradu, rekla da Vlada Srbije ulaže istu energiju i posvećenost u deo posla koji se odnosi na korišćenje IPA fondova, kao i u otvaranje pregovora o poglavljima, koje, kako kaže, ima solidnu dinamiku, a za koje Srbija dobija pozitivne signale.

Ona je navela da se Vlada Srbije trudi da, pored onoga što radi u vezi sa evropskim integracijama i ukupnim reformama u zemlji, građani i lokalne samouprave osete konkretnu korist od evropskih integracija.

Ističe da evropske integracije nisu samo apstraktna priča već konkretne stvari na lokalnom nivou koje mogu da unaprede položaj lokalne samouprave i pojedinca.

Joksimovićeva je istakla važnost programa prekogranične saradnje za jačanje dobrosusedskih odnosa i regionalnu stabilnost i apelovala da se sredstva iz IPA fondova namenjena za te programe što efikasnije koriste.

Samo tako, dodaje, možemo podići podršku građana evropskim integracijama i pomoći ukupnom društveno-ekonomskom razvoju Srbije."Zajednički radimo da kroz jačanje vidljivosti IPA fondova učinimo evropski put jasnijim građanima", istakla je Joksimović i dodala da Srbija vrlo uspešno radi na programima prekogranične saradnje.

Ministarka je podsetila da je Srbija do 2014. prekogranične programe saradnje imala sa osam zemalja regiona i vrlo uspešno radila na tim programima.

Srbija će do 2020. godine imati na raspolaganju 284 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije za programe pogranične saradnje sa BiH, Crnom Gorom, Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom, Makedonijom, Hrvatskom i dva transnacionalna programa saradnje - Dunavski program i Jadransko-jonski program.

Četvrti regionalni forum o prekograničnoj saradnji, čiji je domaćin Srbija, ima osnovni cilj da okupi sve regionalne aktere uključene u sprovođenje IPA programa prekogranične saradnje kako bi razmenili iskustva i razgovarali o temama od regionalnog značaja i time unapredili sprovođenje prekograničnih programa u zemljama regiona.

Davenport: Srbija posvećena programima prekogranične saradnje 

Vlada Srbije ulaže veliku energiju u sprovođenje programa prekogranične saradnje iz IPA fondova i to se oslikava u celom regionu, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Davenport je na regionalnom forumu o prekograničnoj saradnji u Beogradu rekao da je jedan od pokazatelja uspeha broj prijava za te programe.

"Uvek imamo mnogo veći broj prijava nego sredstava", rekao je Devenport, navodeći da je cilj programa prekogranične saradnje da odgovori potrebama građana i lokalnih samouprava.

Davenport je rekao da će u novoj finansijskoj perspektivi iz IPA fondova do 2020. godine za programe prekogranične saradnje biti namenjeno 284 miliona evra, a da će fokus biti na društveno-ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Govoreći o koristima programa prekogranične saradnje, koji kao cilj imaju i unapređenje dobrosusedskih odnosa i stabilnost u regionu, Davenport je rekao da su njihovi rezultati obnovljene škole, pozorišta, sportski tereni, da korist imaju i mala i srednja preduzeća, kao i turizam.

Ti programi su, kako je objasnio, važni i za promociju i unapređenje turizma u pograničnim sredinama, koji u Srbiji beleži rast.

Kako je naveo, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je izuzetno angažovana i aktivna u svim pitanjima evropskih integracija, posebno za programe prekogranične saradnje, a današnji skup je prilika da se vidi šta je do sada urađeno.

Podsetio je da je važan program prekogranične saradnje i prevencija poplava, da je Srbija 2014. godine mnogo propatila u vreme poplava, te da su sredstva iz programa prekogranične saradnje pomogla da se savlada kriza i unaprede uslovi života za više hiljada ljudi.

Od 2007. do 2013. godine za programe prekogranične saradnje iz IPA fondova je izdvojeno oko 180 miliona evra, od kojih je za Srbiju bilo namenjeno 80 miliona evra.

Četvrti regionalni forum o prekograničnoj saradnji, čiji je domaćin Srbija, ima osnovni cilj da okupi sve regionalne aktere uključene u sprovođenje IPA programa prekogranične saradnje kako bi razmenili iskustva i razgovarali o temama od regionalnog značaja i time unapredili sprovođenje prekograničnih programa u zemljama regiona. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво