Hrnjaz: Sednica Predsedništva BiH neće mnogo promeniti

Docent na Fakultetu političkih nauka Miloš Hrnjaz kaže za RTS da današnja sednica Predsedništva BiH neće mnogo promeniti situaciju u vezi sa zahtevom za reviziju presude. Naglašava da zastupnika Sakiba Softića niko neće sprečiti da preda zahtev, ali da je ključno pitanje šta će Sud odlučiti.

Hrnjaz je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da sednica Predsedništa BiH, koja je najavljena za danas, teško može doneti usaglašavanje stavova dve strane i promenu situacije u vezi sa revizijom tužbe.

"Teorijski je moguće, ali je stvar otišla toliko daleko da teško da može da dođe do značajnih promena", kaže Hrnjaz.

Govoreći o motivima Bakira Izetbegovića za pokretanje revizije, Hrnjaz smatra da je teško govoriti o njima.

"Jedan motiv je unutrašnja politička situacija u BiH, a Izetbegović pokušava da ne izgubi političke poene i da sebe izgradi kao figuru koja je važna za bošnjačku etničku zajednicu", objašnjava Hrnjaz.

Govoreći o novim činjenicama koje bi bile iznete u zahtevu za reviziju, Hrnjaz ističe da su navođene nove činjenice iz završne reči suđenja Ratku Mladiću, ali da je osnovni problem što to suđenje nije završeno.

"Ima nekoliko činjenica koje su navodili, a jedna je suđenje Ratku Mladiću i čenjenice iz završne reči. Taj postupak još nije gotov i u prvom postupku revizije odbijeno je da se koriste činjenice koje nisu dokazane presudama", naglašava Hrnjaz.

Kada je reč o Sakibu Softiću, koji je otišao u Hag uprkos osporavanju njegovog legitimiteta, Hrnjaz kaže da njega niko neće sprečiti da preda zahtev.

"Mislim da činjenica ko će predati fizički nije ključna i niko ga neće sprečiti da to preda", tvrdi Hrnjaz.

Navodi da bi postupak revizije, upoređujući sa prethodnim postupcima, mogao da traje do dve godine.

"Sud će najverovatnije ostaviti rok Srbiji da se izjasni o tome i onda će procedura ići dalje. U poslednjem postupku revizije od predavanja do odluke prošlo je nešto manje od dve godine", objašnjava Hrnjaz.

Hrnjaz je ukazao da Međunarodni sud pravde teško odobrava reviziju.

"Teško odobrava zahvaljujući tome što su presude Suda obavezujuće i konačne", kaže Hrnjaz.

Zaključuje da su tri revizije do sada odbijene, kao i da je to ilustrativno koliko su teški uslovi i koliko je teško doći do revizije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара