Danijelson: Stalni napredak Srbije u procesu otvaranja poglavlja

Srbija će u ponedeljak u Briselu otvoriti poglavlja 20 i 26 u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, potvrdio je za RTS Kristijan Danijelson, generalni direktor za proširenje i susedstvo Evropske komisije. Na međuvladinoj konferenciji će biti otvoreno poglavlje 20, o industrijskoj politici i preduzetništvu, a poglavlje 26, o obrazovanju i kulturi, biće ujedno i prelimarno zatvoreno. Danijelson ističe da je to važan korak i da je ubrzanje procesa otvaranja poglavlja upravo "u rukama Srbije".

Pošto je u decembru otvorila dva poglavlja, sledeće nedelje Srbiju očekuje novi korak. Za poglavlje 26, čijem se otvaranju protivila Hrvatska, ovog puta nema prepreke, a biće otvoreno i poglavlje 20, o industrijskoj politici. Tehnički je spremno i poglavlje 29, o carinskoj uniji, ali o njemu još nema pune saglasnosti država članica.

"Očekujemo novu pristupnu konferenciju sledeće nedelje. Dva nova poglavlja će biti otvorena na toj konferenciji, što je važan korak u pregovorima sa Srbijom, jer pokazuje da u procesu postoji stalan napredak", kaže generalni direktor EU za proširenje i susedstvo Kristijan Danijelson.

U Beogradu se nadaju da bi taj napredak mogao da bude brži nego dosada. Zaključno sa sledećom nedeljom, Srbija će imati otvorenih osam od ukupno 35 poglavlja. Plan je da već u prvoj polovini godine za otvaranje budu spremna još četiri.

"Intenzivno razgovaramo sa Evropskom komisijom o još nekoliko poglavlja koja su naredna za usvajanje na sednici vlade. To je poglavlje šest, o kompanijskom pravu, zatim poglavlje 30, o spoljnim ekonomskim odnosima, i 33, o budžetskim pitanjima", ističe šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Hoće li ta poglavlja biti otvorena ne zavisi samo od Srbije već i od procedure odlučivanja i političke volje zemalja članica.

Danijelson kaže da je "ubrzanje u rukama Srbije" i dodaje da će ono što se dešava u oblasti vladavine zakona uticati i na tempo otvaranja drugih poglavlja.

"Oblast vladavine zakona je ključna i zato kažemo da sva pitanja u toj oblasti treba da se rešavaju u ranoj fazi pregovora. Želimo da vidimo napredak u poglavljima 23 i 24 u ranoj fazi, kako bi on mogao da ravnomerno prati napredak i u drugim poglavljima", rekao je Danijelson.

Uoči dolaska u Beograd na razgovore sa vladom Srbije, Danijelson podseća da je EU najveći trgovinski partner i ujedno najveći donator Srbije, sa više od dve milijarde dodeljenih sredstava od 2007. do danas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара