Dačić i Erjavec: Dobri odnosi Srbije i Slovenije

Ministri spoljnih poslova Srbiije i Slovenije, Ivica Dačić i Karl Erjavec ocenili su u Ljubljani da su odnosi dve zemlje dobri, dodavši da imaju niz zajedničkih interesa, kao i da se nastavlja uspon trgovinske razmene koja je lane iznosila milijardu evra.

Slovenači šef diplomatije je rekao da Ljubljana očekuje od Beograda da će joj u okviru sukcesije bivše Jugoslavije vratiti međunarodne sporazume i arhivsko građu koje se odnose se na Sloveniju.

Erjavec je dodao da očekuje i nastavak postupka deobe diplomatskih objekata nekadašnje SFRJ na sve države naslednice i vraćanje umetničkih dela slovenačkih autora koja su ostala u Srbiji, prenela je Hina.

Dačić je napomenuo da su u oblasti sukcesije i raspodele zajedničke imovine i dokumenata, Srbija i Slovenija poslednjih godina napravile su pomak sa mrtve tačke i nastavljaju da rešavaju otvorena pitanja.

Erjavec je rekao da njegova država čvrsto podržava Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju, a Dačić da se obe države međusobno podržavaju i kad je reč o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rešenju bilateralnih otvorenih pitanja.

Potvrdili su i da su razgovarali o pitanju ilegalnih migracija, kao i stanju u regionu i odnosima sa susednim državama.

Erjavec je rekao da je sa Dačićem konstatovao da imaju zajedničke probleme u određivanju pitanja sa susednim državama, posebno s Hrvatskom u vezi sa državnom granicom.

Mi, rekao je Dačić, imamo problem sa Hrvatskom koji je kao slovenački i odnosi se na granice. Nismo, kazao je, još došlo do faze da idemo na arbitražu.

"Reč je o granici koja ide duž reke Dunav, i naša mišljenja se razlikuju. Mislimo da granica treba da ide sredinom reke, dok je njihovo mišljenje je da treba da se rukovodi katastarskm parcelama, a to znači da prelazi sa jedne na drugu stranu reke. Smatramo da je to nelogično i da je teško sprovesti", naveo je ministar.

Hrvatska nije odredila predstavnike za pitanje granice

Iako smo se, dodao je, dogovorili da formiramo komisiju koja se time bavi, Hrvatska još nije odredila svoje predstavnike u toj komisiji.

"Možemo da zaključimo da im nije stalo da se to brzo završi ali im je stalo da to bude tema koja se iznosi u međunarodnoj zajednici. Mi nećemo imati drugo rešenje nego da se obratimo nekome za pomoć i stručno mišljenje koji bi kasnije svi prihvatili.
Prošlo je dosta vremena od raspada Jugoslavije i dosta vremena za rešavanje tih otvorenih pitanja, a nismo ih rešili", kazao je Dačić.

Istakao je da, kako je rekao, ovo što mi zajednički radimo jer smo u poslednjih godina pokrenuli mnoga pitanja sa mrtve tačke, pre svega govorim o sukcesiji.

Sloveniji smo, kazao je, predali neke objekte i time je 70 posto potraživanja rešeno. Idemo putem da sva pitanja rešimo.

"Između naša dva naroda postoje uzajamne simpatije, oko suštinskih pitanja nema spora i to treba iskoristiti za razvoj naših odnosa u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu", rekao je on.

Naša politika je, rekao je Dačić, politika saradnje, traženja zajedničkih rešenja.

"Naša ekonomska saradnja se može dodatno unaprediti. Naša spoljotrgovinska razmena je oko milijardu evra i Slovenija je Srbiji deveti partner na svetu po spoljnotrgovinskoj razmeni i mislim da treba da nastavimo tim putem i da razvijamo odnose u svim sferama“, rekao je šef srpske diplomatije nakon sastanka sa Erjavecom.

Dačića su u Ljubljani primili i premijer Miro Cerar i predsednik parlamenta Milan Brglez.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво