Prihvaćena lista kandidata Nikolića za Agenciju za borbu protiv korupcije

Skupštinski Odbor za pravosuđe prihvatio je listu kandidata za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koju je predložio predsednik Srbije Tomislava Nikolić, i uputio je parlamentu na odlučivanje.

Predsednik Srbije predložio je dva kandidata – Nenada Tešića i Marka Blagojevića, od kojih parlament treba izabere jednog člana Odbora te agencije. 

Savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić rekla je na sednici Odbora za pravosuđe da su predložena dvojica vrsnih pravnika sa impresivnim biografijama, te da će parlament biti na "slatkim mukama" prilikom odlučivanja o izboru člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Nikolić je parlamentu nedavno dostavio novu listu sa ta dva kandidata, pošto prethodna, kako je naveo, nije ispunjavala sve uslove predviđene Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Inače, podnošenjem nove, Nikolić je povukao listu kandidata koju je podneo 26. decembra prošle godine, a na kojoj su bili Sanja Marić iz Beograda i Nedeljko Tenjovic iz Kragujevca. 

U obrazloženju nove liste Nikolić je naveo da smatra da predloženi kandidati poseduju stručne i lične kvalitete za obavljanje funkcije člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, a dostavljene su i pisane saglasnosti da kandidati prihvataju kandidaturu i njihove biografije.

Nenad Tešić je docent na Pravnom fakultetu u Beogradu, predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a između ostalog je i član Komisije za pomilovanje predsednika Srbije. 

Marko Blagojević je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, radio je u Trećem opštinskom sudu, PIO fondu, od 2007. do 2010. u Kabinetu direktora Narodne kancelarije predsednika Srbije, a od 2011. je zaposlen u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike gde je viši samostalni stručni saradnik za kadrovsko-normativne poslove.

Trenutno Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ima šest od ukupno devet članova.

Prema Zakonu o Agenciji, za člana Odbora može da bude izabrano lice koje ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, ima završen fakultet, najmanje devet godina radnog iskustva i nije osuđeno za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije člana Odbora Agencije.

Član Odbora ne može da bude član političke stranke. 

Članove Odbora Agencije bira Skupština Srbije na predlog skupštinskog Administrativnog odbora, predsednika Republike, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i udruženja novinara u Srbiji, putem zajedničkog dogovora.

Odbor za pravosuđe je na danšnjoj sednici prihvatio i predlog Vrhovnog kasacionog suda da se za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabere Slobodan Gazivoda, sudija tog suda u penziji. 

Prihvaćen je i Predlog odluke o izboru 17 zamenika javnog tužioca koji se prvi put biraju na tu funkciju, na predlog koji je podnelo Državno veće tužilaca. 

Sandra Pulezić iz Državnog veća tužilaca rekla je da su kandidati za te funkcije izbarani na konkursu, na koji se za 17 mesta zamenika javnog tužioca prijavilo 176 kandidata, od kojih je 133 izašlo na ispit. 

Dodaje da je ispit obuhvatio 20 pitanja iz oblasti krivičnog zakonodavstva i izradu javno-tužilačke odluke, te da je sa svim kandidatima koji su prošli testiranje obavljen i razgovor. 

Kandidati su, kaže, osvojili maksimalan broj bodova na ispitu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи