Danas sastanak Nikolića i Vučića sa Dodikom i Ivanićem

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić razgovaraće u Beogradu s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem o zahtevu za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Podnošenje zahteva za reviziju presude najavio je bošnjački član Predsedištva BiH Bakir Izetbegović, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsedništva.

Odložena sednica Saveta ministara BiH čeka sutrašnju vanrednu sednicu Predsedništva.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je u pismu sudu u Hagu, osporio zahtev za reviziju jer to, kako je naveo, nije odluka institucija BiH.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je sinoć da posebna sednica Narodne skupštine na kojoj će se naći jedna tačka dnevnog reda - informacija o mogućem zahtevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije bude održana u ponedeljak.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

Očekuje se da se posle današnjeg sastanka sazna koje su mere i poteze usaglasili predsednik i premijer u vezi sa revizijom tužbe, što su naveli u zajedničkom saopštenju pre dva dana.

Trebalo bi da se saznaju i novi potezi Banjaluke i dela zvaničnog Sarajeva.

BiH je sve ovo vreme izgubljena u institucijama i njenim nadležnostima. Spoljnu politiku vodi Predsedništvo koje nema saglasnosti u vezi sa revizijom, dok se čeka da li će se na sednici Predsedništva pojaviti Bakir Izetbegović.

Srpski političari koji učestvuju u vlasti na državnom nivou, a opozicija su u RS bojkotovaće institucije ako do revizije dođe.

Jedinstvo srpske strane pozdravlja Dodik, za koga je revizija pokušaj urušavanja i uništavanja Republike Srpske.

Premijer Vučić je rekao da je važno da se spuste tenzije i da se postupa u interesu celog srpskog naroda.

Sastanak se održava u Vili mir, a konferencija četvorice zvaničnika je u 15 časova. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво