Čepurin zahvalio na saučešćima povodom smrti Čurkina

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin zahvaliio je, kako kaže, svim srpskim prijateljima koji su dobrim rečima odali počast stalnom predstavniku Rusije pri UN Vitaliju Čurkinu, koji je u ponedeljak preminuo u Njujorku.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Aleksandar Čepurin ističe da su mnnogi Srbi sa dubokom tugom doživeli vest o smrti Čurkina.

"Napustio je život jedan od najpoznatijih diplomata savremenog sveta, profesionalac vrhunske klase, koji je dao neizmeran doprinos jačanju ugleda Rusije na međunarodnoj areni. Vitalij Ivanovič je u svom neponovljivom stilu slikovito i iskreno iznosio stav Rusije i nepokolebljivo branio pravdu, međunarodno pravo i ugled Ujedinjenih nacija", napisao je Čepurin.

Svojim radom Vitalij Čurkin je, istakao je Čepurin, stekao ljubav i poštovanje Srba.

"Plodno je radio u okviru bosansko-hercegovačkog regulisanja. Blokiranje u Savetu bezbednosti UN otvoreno antisrpske britanske rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i sprečavanje učlanjenja takozvane 'Republike Kosovo' u UNESKO jeste u mnogome i njegova zasluga", podsetio je Čepurin.

Nema sumnje, poručio je, da je Vitalij Čurkin bio nadljudski opterećen na poslu.

To je, kao pravilo, radni dan od 12 časova i danonoćni rad na aktuelnim međunarodnim problemima.

O takvim ljudima se kaže: "On je oženjen poslom", ukazao je Čepurin.

Pri tome je, istakao je, imao izvanredan diplomatski talenat.

"Ova njegova strana se slagala sa sjajnim ljudskim vrlinama, kao što su taktičnost, ljubaznost, prijateljsko raspoloženje. Sve ovo donelo mu je ne samo poštovanje, nego i simpatije - ne samo političkih istomišljenika, nego i protivnika.

Vitalij Čurkin je proživeo srećan profesionalni, lični i porodični život. Ostavio je veliki pozitivni trag u istoriji međunarodnih odnosa", naveo je Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво