Mirović se sastao sa kineskim ambasadorom i privrednicima

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je ambasadora Kine Li Mančanga i delegaciju kineskih privrednika koji su zainteresovani da započnu ili pošire svoje poslovanje u Srbiji i AP Vojvodini.

U razgovoru je iskazano obostrano zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje i prijateljstva Kine i Srbije na najvišem državnom nivou, koja je otvorila mogućnost za realizaciju brojnih konkretnih projekata.

Mirović i Li saglasni su da čvrste temelje koji su postavljeni u odnosima između Kine i Srbije, kao i AP Vojvodine i kineskih provincija, treba iskoristiti za jačanje dalje saradnje u oblastima privrede, saobraćajne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, univerzitetske saradnje i drugo.

Predsednik Pokrajinske vlade je naglasio da je zahvaljujući predsednicima i premijerima NR Kine i Srbije, između te dve zemlje uspostavljeno strategijsko prijateljstvo za budućnost.

"Naše dve zemlje velika Kina i Srbija kao pouzdan partner, pokazale su da mogu da sarađuju na značajnim projektima koji daju konkretne i značajne rezultate", nagalsio je Mirović.

Dodao je da su među najznačajnijim zajedničkim projektima svakako oni u oblasti saobraćajne infrastrukture, jer kineske kompanije već grade nekoliko važnih saobraćajnica u Srbiji.

Ambasador Li je naglasio da Kina želi dalje da razvija i ojača konkretnu saradnju sa Srbijom i AP Vojvodinom, posebno u oblasti poljoprivrede, jer, kako je naveo, poljoprivredni proizvodi iz naše zemlje imaju svoje mesto na kineskom tržištu.

U razgovoru je posebno istaknuto da Pokrajinska vlada sa resornim sekretarijatom pruža punu podršku ideji o formiranju zajedničkog naučnog instituta NR Kine i Republike Srbije, u okviru Univerziteta u Novom Sadu.

To će, kako je istaknuto, biti most za ostvarivanje tešnje saradnje i još boljih rezultata naših univerziteta.

Susretu u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво