Konferencija Srbija–EU 27. februara

Međuvladina konferencija Srbije i EU održaće se u ponedeljak 27. februara u Briselu, ali još uvek nije izvesno koliko će novih poglavlja biti otvoreno, potvrđeno je RTS-u Evropskom savetu u Briselu.

Za sada je sigurno je da će 27. februara biti otvoreno poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi, dok se o poglavljima 20 i 29, koja su tehnički spremna za otvaranje, još uvek vodi rasprava u radnim telima EU. Evropski izvori navode da je spoljnopolitička služba EU u petak zemljama članicama uputila izveštaj o toku dijaloga Beograda i Prištine, jer pojedine zemlje žele da se uvere da postoji napredak u dijalogu pre davanja saglanosti za otvaranje novih poglavlja.

Kako saznaje RTS, u slučaju pozitivne ocene o toku dijaloga, veći su izgledi da sledeće nedelje, uz poglavlje 26 bude otvoreno još i poglavlje 20 o industrijskoj politici, dok će za saglasnost o poglavlju 29 o carinskoj uniji možda biti potrebno dodatno vreme.

Poglavlje 29 se smatra "složenijim" u odnosu na poglavlje 20 jer sadrži više zajedničkog EU zakonodavstva, što produžava vreme za donošenje odluke u komunikaciji, između glavnih gradova zemalja članica i njihovih predstavnika u Briselu, prenose izvori u EU.

Predstavnici zemalja članica EU sastaće se sutra i prekosutra u Briselu, prvo na nivou radne grupe, a zatim i na ambasadorskom nivou, kako bi utvrdili postojanje konsenzusa svih članica za otvaranje još nekog od pristupnih poglavlja koje je Srbija već u potpunosti pripremila za pregovore o članstvu sa EU.

"Međuvladina konferencija sa Srbijom održaće se 27. februara sa početkom u 11 časova", navela je za Tanjug pres-služba Malte kao trenutno predsedavajuće članice Savetom EU. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се