Sarajevski zahtev za reviziju presude – put u prošlost

Zahtev za reviziju presude protiv Srbije povratak je u prošlost a formalno pravno nije valjan, kažu stručnjaci. Zbog toga oni, kao i političari u Beogradu, očekuju da Međunarodni sud pravde zahtev odbaci jer ko god da ga je podneo nema legitimitet za to.

Sud pred kojim se sude države ne bi smeo ni da uzme u razmatranje najavljeni zahtev za reviziju presude protiv Srbije jer je to, kaže srpski šef diplomatije, privatna tužba bošnjačkog člana Predsedništva, Bakira Izetbegovića.

"Ima nekoliko aspekata tog problema. Prvi je taj što se time baca ulje na vatru u odnosima između naroda u BiH i između naroda u regionu i država u regionu. Ovime će ozbiljno biti narušeni odnosi između Srbije i BiH. S druge strane, biće ozbiljno narušeno ustavno ustrojstvo i funkcionisanje BiH zato što su predstavnici srpskog i hrvatskog naroda protiv toga", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Da zahteva reviziju pravo ima Predsedništvo, ali ne samo jedan njegov član, kažu stručnjaci. Ističu da je praksa da se zahtev za reviziju tretira kao novi postupak a da bi se pokrenuo neko za to mora da bude ovlašćen.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi objašnjava da, ako je u pitanju novi postupak, onda dosadašnje ovlašćenje nije punovažno.

"Potrebno je novo ovlašćenje a ono nije izdato. To je, inače, ustavno-pravno zanimljivo – da li je to ministar spoljnih poslova ili Predsedništvo", rekao je Varadi ističući da, po njegovom mišljenju, revizija nije valjano podneta i da će se to utvrditi i u Hagu.

Za novu tužbu argumenata nema i zato stručnjaci priču o reviziji vide kao vrstu političkog skandala koji, kažu, postaje rutina na bosanskoj sceni.

"Ovo će biti samo još jedna kriza u nizu koju izazivaju Bošnjaci, bošnjačka politika koja se paradoksalno zalaže najviše za opstanak BiH i žele tu jedinstvenu i unitarnu BiH. Iz ovoga vidimo kako bi ona trebalo da izgleda po njima – da je to zapravo zemlja u kojoj bi dominirao jedan narod, relativno najbrojniji", rekao je profesor političkih nauka Nenad Kecmanović.

Za Kecmanovića su najnoviji događaji samo još jedna potvrda da BiH, ovakva kakva je, više ne može da funkcioniše i da bi se trebalo vratiti na izvornu verziju Dejtonskog sporazuma koja je davala više samostalnosti entitetima i narodima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво