Simić sa kongresmenima SAD o problemima Srba na KiM

Šef poslaničke grupe Srpska lista Slavko Simić saopštio je posle razgovora sa kongresmenima SAD da ta lista "očekuje da Priština preuzme odgovornost i da u Briselu sa delegacijom Beograda dogovori i definiše proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština". Istakao je da formiranjem ZSO srpski narod postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu i Metohiji.

Slavko Simić se u kosovskom parlamentu sastao sa dvopartijskom delegacijom kongresmena SAD koji su došli u dvodnevnu zvaničnu posetu Kosovu.

Kongresmenima je rekao da parlamentalna grupa Srpska lista i dalje nastavlja sa političkim protestom neučestvovanja u radu kosovskih institucija.

"Pojasnio sam da ne učestvujemo zbog zakona koji su usvojeni u skupštini i koji imaju jednostranu pravnu osnovu, a iz čijih procesa izrade i usvajanja su bili isključeni srpski politički predstavnici. To su pre svega zakon o Trepči, zatim zakon o verifikaciji imovine i zakon o strateškim investicijama. Ti zakoni nisu zaštitili vitalne interese opština sa srpskom većinom i imovinu srpske zajednice koja živi na Kosovu i Metohiji", naveo je šef Srpske liste.

Naveo je da je kongresmenima preneo stav srpske zajednice da je u ovom trenutku najvažnije da se otkloni svaki vid frustracije i tenzija koje su prisutne, kako bi se na taj način nastavio proces normalizacije odnosa između albanske i srpske zajednice.

Prema navodima šefa Srpske liste, američki kongresmeni su izrazili zainteresovanost za unapređenje svih vidova saradnje i podrške srpskoj zajednici koja živi na Kosovu, kako bi im omogućili strateško i jače pozicioniranje na lokalnom i centralnom nivou kako bi na taj način ostvarili prava koja su im zagarantovana.

"Simić je na kraju razgovora izrazio iskrene čestitke povodom izbornog uspeha i velike pobede na predsedničkim izborima gospodinu Donaldu Trampu i izrazio nadu da će Srbi na Kosovu i Metohiji ojačati i unaprediti saradnju sa Vašingtonom preko američke ambasade u Prištini", navedeno je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво