"Na izborima je važno pobediti, a ne samo učestvovati"

Dan posle odluke Predsedništva SNS-a da predloži lidera partije Aleksandra Vučića za kandidata naprednjaka na predsedničkim izborima, podrška stiže od koalicionih partnera. Oglasio se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji kaže da ga predlog Predsedništva stranke ne iznenađuje. Opozicija poziva Vučića da pre zvanične kandidature za predsednika podnese ostavku na mesto premijera, dok je Predsedništvo SPS-a odlučilo da Glavnom odboru predloži da za zajedničkog kandidata na izborima predloži Aleksandra Vučića.

Šta se krije iza osmeha Tomislava Nikolića dan posle odluke Predsedništva naprednjaka da za šefa države umesto aktuelnog predsednika kandiduje aktuelnog premijera?

Na pitanje da li je odustao od trke za još jedan mandat na Andrićevom vencu, Nikolić odgovara: "Bože zdravlja, dogovorićemo se".

To što je ishod glasanja u Predsedništvu stranke, čiji je član i njegov sin Radomir Nikolić – jednoglasan, predsednika ne iznenađuje.

"Moj sin je izneo svoj stav na pripremnom sastanku", rekao je Nikolić.

Aleksandar Vučić, sa slave koalicionog partnera Jedinstvene Srbije iz Batočine, poručuje da neće biti kandidat samo SNS-a već i svih koalicionih partnera i svakoga ko ga podrži. Stabilnost je za njega ključna reč. Ekonomske reforme razlog su da se nastavi sa istom politikom.

"To znači da će biti više novca za investicije, više za nove fabrike, više posla za ljude, nastavićemo da smanjujemo nezaposlenost po Srbiji i nije to lako rešiti, i ne rešavaju se stvari za godinu-dve, ali kontinuitet u vođenju države bilo bi važno da se nastavi. Molim vas za punu ozbiljnost i odgovornost, jer samo radom i trudom možemo da ih pobedimo. Neće stvari pasti s neba, zato vas molim da radimo zajedno, ja ću da radim sa vama svakako, a pozivam vas da radite sa mnom", rekao Vučić. 

Predsedništvo SPS-a jednoglasno je donelo odluku da Glavnom odboru stranke za zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima predloži aktuelnog premijera i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučić. 

"Na izborima se učestvuje da se pobedi, to nisu Olimpijske igre, pa da govorite važno je učestvovati. Rezultat je važan za ukupnu političku situaciju u Srbiji", rekao je lider SPS-a Ivica Dačić. 

Dragan Marković Palma sa slave poručuje da će svi iz JS glasati za lidera naprednjaka. Od Pokreta socijalista, kaže Aleksandar Vulin, podrška je apsolutna.

"Kandidatura Aleksandra Vučića za predsednika je dobra vest za Srbiju i dobra vest za region, zato što kakva je Srbija takav će biti i region, a sa Aleksandrom Vučićem će biti politički stabilna i ekonomski uspešna", rekao je Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista.

U pokretu "Dosta je bilo" još se ne izjašnjavaju koga će na predsedničkim izborima podržati, ali Vučića pozivaju da pre kandidature za predsednika podnese ostavku na mesto premijera i da raspiše vanredne parlamentarne izbore. Isto traži i Tadićev SDS. Liberali pozivaju Vuka Jeremića i Sašu Jankovića da se dogovore, kako bi opozicija imala jednog kandidata. 

"Na jednog kandidata vlasti moramo odgovoriti jednim kandidatom građanskih snaga. Jasno mi je da se Vučić kandiduje kako bi homogenizovao vladajuću koaliciju, dodatno učvrstio svoju vlast u zemlji i potpuno porazio demokratske snage", kaže Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a.

Start za početak izborne trke biće u zakonskom roku to je izvesno, kaže predsednica parlamenta Maja Gojković. A tačan datum znaće se posle odluke da li će se, osim na redovnim predsedničkim, glasati i na vanrednim parlamentarnim izborima. Iduće nedelje, procenjuje Maja Gojković.

Gojkovićeva je objasnila da se "razlikuju datumi i dužine rokova ako se raspisuju (samo) predsednički i ako se raspišu zajedno (sa njima) i parlamentarni izbori", rekla je Gojkovićeva.

Početak se broji 90 dana pre 31. maja, kada je aktuelni predsednik pre pet godina položio zakletvu. Kampanja za predsedničke izbore može da traje najkraće 30 dana, za novi saziv Skupštine 15 dana duže.

"Jedino što je sada izvesno jeste da možemo da očekujemo da se SNS prema tome odredi veoma brzo, sada imajući u vidu da će premijer nastaviti da obavlja svoj posao. Utisak je da parlamentarni izbori nisu realni", kaže Bojan Klačar iz CESID-a.

Za održavanje redovnih predsedničkih izbora, iz budžeta se izdvaja nešto manje od 650 miliona dinara, oko 5,2 miliona evra. Polovina ide jednako svim predlagačima kandidata, a preostalih 50 odsto pobedniku. RIK saoštava da će građani glasati na rezedo listiću. Sa Kancelarijom za KiM, razmatraće uslove za glasanje u južnoj pokrajini.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво